Gemeente Den Helder

16-04-2004
Gemeente den helder geeft les in spijbelen

Medewerkers van de gemeente (team Leerlingenzorg) geven op donderdag 22 april, de Nationale Dag van de Leerplicht, leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs uitleg over de leerplichtwet. Ze krijgen informatie over schoolverzuim en spijbelen. In de les, ontwikkeld door de leerplichtambtenaar en de leerplichtconsulenten, komen zaken aan de orde als: wat is de leerplicht, wat doen de leerplichtambtenaar en de leerplichtconsulenten, wat gebeurt er als je je niet aan de leerplichtwet houdt en hoe vaak mag je buiten de schoolvakanties om met vakantie.
Volgens de gemeente past dit initiatief goed in de voorbereiding van deze kinderen op de overstap naar het voortgezet onderwijs. In het voortgezet onderwijs is de groep spijbelaars vele malen groter dan in het basisonderwijs en met de lessen hoopt de gemeente een preventieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van het schoolverzuim. Vanuit preventief oogpunt is gekozen voor de leerlingen van het basisonderwijs omdat deze groep op het punt staat de veilige, kleine setting van het basisonderwijs te verruilen voor het grote, onbekende voortgezet onderwijs.

De handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Daarmee kan het ook bijdragen aan het terugdringen van mogelijk crimineel gedrag bij jongeren. Om het belang van de leerplichthandhaving beter onder de aandacht te brengen van gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders, is donderdag 22 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Dit is een overkoepelende naam voor alle landelijke activiteiten die dan plaatsvinden en die te maken hebben met leerplicht en de handhaving daarvan. De landelijke dag is een initiatief van het programma Handhaven op Niveau. In 2000 is dit programma vanuit het ministerie van Justitie gestart met als doel de handhaving van regels in Nederland verder te stimuleren. De stuurgroep van dit project en het ministerie van Onderwijs zijn een samenwerking aangegaan om de leerplichtwet op deze dag in de belangstelling te zetten.
Aan de gemeenten is gevraagd of zij buiten de algemene activiteiten die er op deze dag plaatsvinden (zoals het slotdebat in Rotterdam met de minister van Onderwijs) hun medewerking willen verlenen om ook in de eigen gemeente leerplicht nog eens extra onder de aandacht te brengen.