eet! op 22 april a.s.
Symposium Authenticiteit van voeding - Weet wat je eet! op 22 april
a.s.
Binnen de life sciences wordt de agri-food sector - de primaire
sector, de voedingsmiddelen- en de diervoederindustrie -
geconfronteerd met nieuwe Europese regelgeving.
Met ingang van 1 januari 2005 wordt via de Algemene Levensmiddelen
Verordening (ALV; General Food Law of GFL) verordonneerd, dat alle
bedrijven in de voedselketen een traceerbaarheidssysteem moeten
hebben. De centrale doelstelling van deze ALV is het bieden van een
hoog beschermingsniveau voor de volksgezondheid en de belangen van de
consument.
Tevens wordt in januari 2005 de richtlijn voor etikettering gewijzigd
en wordt het verplicht stoffen te declareren waarvan wetenschappelijk
vast staat, dat deze voedselovergevoeligheid (voedselallergie en
voedselintolerantie) veroorzaken.
Twee nieuwe Europese verordeningen over genetisch gemodificeerde (gg)
producten zijn vanaf 18 oktober 2003 van kracht en vanaf 18 april 2004
van toepassing. Vanaf dat moment moeten biotechnologische producten
eenduidig worden geëtiketteerd. Bij gg producten komt ook de
coëxistentieproblematiek aan de orde. Coëxistentie is het naast elkaar
laten bestaan van gg-gewassen, conventionele en biologische gewassen.
Bepaalde gewassen kunnen uitkruisen, dat wil zeggen via stuifmeel hun
genen overdragen op soortgenoten. Daarnaast kan tijdens
productieprocessen en handel vermenging optreden van producten. Hoe
hiermee om te gaan?
Symposium
In het kader van het door TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) en
N.V. NOM gestarte Platform Life Sciences voor Noord-Nederland
organiseren TCNN, TNO Voeding en de Noordelijke Land- en
Tuinbouworganisatie (NLTO) het symposium:
"Authenticiteit van voeding - Weet wat je eet!"
Het symposium vindt plaats op donderdag 22 april 2004 van 13.00 tot
17.00 uur in het Landbouwhuis van de NLTO, Lavendelheide 9 in
Drachten.
In het symposium wordt in eerste instantie het kader geschetst met de
bespreking van regelgeving - keten, wet en beleid - in het algemeen.
Hierop volgt een inleiding over beschikbare en gewenste methodieken
t.a.v. genetisch gemodificeerde organismen en allergenen. Vervolgens
wordt vanuit de primaire sector, de voedingsmiddelen- en de
diervoederindustrie op de problematiek ingegaan.
De doelgroep van het symposium bestaat uit boeren en tuinders en
mensen die op andere manieren zijn betrokken bij land- en tuinbouw,
zoals agrarisch bedrijfsleven, diergezondheidszorg, enz. Daarnaast is
het symposium bestemd voor medewerkers van de voedingsmiddelen- en
diervoeder-industrie (directie, plantmanagers en kwaliteitsmanagers),
adviesbureau's, kennisinstellingen en overheid. Er worden ongeveer 100
deelnemers verwacht.
In samenhang met - en ter verdieping van - het symposium worden twee
workshops aangeboden één over traceerbaarheid en één over ggo's en
allergenen.
De workshops worden gehouden op 2 en 16 juni 2004 van 15.00 - 20.30
uur in het gebouw van TechnologieCentrum Noord-Nederland in Groningen.
informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider "Life
Sciences & Agri-Food": Onno van Dijk, tel.: 06 20 01 01 94 of
e-mail:onnovandijk@tcnn.nl
NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland