Omgaan met ziekte in de negentiende eeuw
Promotie Geschiedenis
donderdag 22 april 12.00 uur
Wat deden mensen in de negentiende eeuw als zij geconfronteerd werden met ziekte? Berustten zij in hun lot van lichamelijk of mentaal ongemak, of probeerden zij op alle mogelijke manieren hun situatie te verbeteren? Deze vragen komen aan bod in het onderzoek van Anne Hilde van Baal naar de patiënten van de homeopathische arts Gustave van den Berghe. Van den Berghe had tussen 1869 en 1902 een praktijk in het Belgische Gent. Aan de hand van de door hem nagelaten patiëntendossiers construeerde Van Baal opvattingen, houding, gedrag en ervaringen van patiënten op het gebied van ziekte en gezondheid. Ook zocht zij naar mogelijke verklaringen voor de keuze van Gentenaren om zich tot deze homeopaat te wendden.
Mw. A.H.M. van Baal: In search of a cure. The patients of the Ghent homoeopathic physician Gustave A. van den Berghe (1837-1902). Promotoren zijn mw. prof. dr. M.F. Gijswijt-Hofstra en prof. dr. M. Dinges (Universität Mannheim).
UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam