Provincie Overijssel

Landelijke dag Nederlands zwemwaterbeleid in april

De provincie Overijssel maakt zich sterk voor eenduidige normering voor zwembaden in Nederland. In samenwerking met Infomil, het Deskundigenberaad Zwemwater en Sport- en recreatiecentrum De Scheg organiseert de provincie daarom het congres Naar een eenduidige Normering in Zwemwater op donderdag 22 april 2004 plaats in het Sport- en recreatiecentrum De Scheg te Deventer.

Deze dag is bestemd voor zwembadeigenaren, managers en exploitanten van zwembaden, medewerkers van laboratoria, technici en certificerende organisaties, toezichthouders en beleidsmedewerkers van provincies, medewerkers van VROM-Inspecties en zwembadontwerpers en -bouwers die geïnteresseerd zijn in de laatste ontwikkelingen in de branche en wijzigingen in de Whvbz.

Ontwikkelingen

Tijdens het ochtendgedeelte van het programma worden de meest recente ontwikkelingen in beeld gebracht. Het middagdeel is zowel interactief als informatief van aard. Er valt twee keer te kiezen uit verschillende workshops om daar informatie te halen en deel te nemen aan discussies aan relevante discussies per specifiek vakgebied.

Programma
Het programma heeft een plenair gedeelte in de vorm van een actualiteitencongres en daarnaast twee workshoprondes waarbij u zelf een keuze kunt maken aan welke workshop u deel wilt nemen. Tijdens de pauzes, lunch en borrel is er voldoende gelegenheid om met de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen en een bezoek te brengen aan de informatiemarkt. De dag wordt plenair afgesloten. U krijgt dan de gelegenheid om vragen te stellen aan een deskundigenpanel.

Het digitale werkboek Whvbz/Bhvbz, dat u hier kunt raadplegen wordt voor het voetlicht gebracht. Dit werkboek is door de gezamenlijke provincies samengesteld om meer duidelijkheid te geven en een goede afstemming te bevorderen over de interpretatie van de voorschriften die in de Wet en het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden staan vermeld. Het betreft de mening van de gezamenlijke provincies over de wijze waarop Wet en Besluit in de praktijk uitgevoerd zouden moeten worden. De geheel vernieuwde handleiding zwemgelegenheden: Duik er eens in wordt gepresenteerd en de InfoMil helpdesk zwemwater wordt nu opengesteld voor de branche.

Inschrijving en kosten U kunt zich hier inschrijven via internet. De deelnamekosten bedragen EUR 60. Over dit bedrag wordt geen BTW verrekend. Op www.infomil.nl vindt u het inschrijfformulier. U kunt daarop aangeven aan welke twee workshops u wilt deelnemen. Ook wordt u gevraagd een reservekeus aan te geven, voor het geval de workshop van uw keuze vol is. Indien u niet over Internet beschikt, kunt u een inschrijfformulier opvragen bij InfoMil, telefoon (070) 373 55 75. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. De bevestiging van uw deelname, de factuur en een routebeschrijving ontvangt u ongeveer één week voor aanvang van de landelijke dag Zwemwaterbeleid. Inschrijven kan tot uiterlijk 7 april 2004.

Gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel pleitte al eerder voor deze eenduidige normering. Het in september vorig jaar verrschenen ANWB-onderzoek naar de kwaliteit van zwembaden bestempelde hij dan ook als "niet zorgvuldig!"

Driekwart van de zwembaden in Nederland krijgt een dikke onvoldoende op het rapport dat ze werd aangereikt door de ANWB. Onterecht, zo oordelen zowel de zwembaden als de provincie Overijssel, die belast is met de controle van de baden. "Ik kan met dit onderzoek niet uit de voeten, de meeste zwembaden in Overijssel zijn prima, we willen dat er een nieuwe en gelijke beoordeling komt van alle zwembaden in Nederland,' stelt een verontwaardigde watergedeputeerde Piet Jansen in een eerste reactie.

Goede afspraken over normen en meetwaarden zijn noodzakelijk. De provincies controleren namelijk elk jaar de kwaliteit van deze zwembaden waarbij het kan voorkomen dat zwembaden niet in alle gevallen precies werken volgens de letter van de wet (Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden). "Maar het komt er gewoon op neer dat het overgrote deel van de baden voldoet aan de wetgeving, we werken samen met de exploitanten van de zwembaden constant aan de verbetering van de kwaliteit van de baden. Dit gebeurt in samenwerking met landelijke organisaties in de branche op het gebied van invoering van nieuwe certificaten (Veilig en Schoon) en extra training en scholing voor het zwembadpersoneel. "Ga maar na, het enige bad dat aan de strengste ISO-9000/2000 normen voldoet, ligt in Overijssel: de Scheg in Deventer," stelt Jansen. "Met verbazing heeft Overijssel kennis genomen van de lage score van dit bewuste bad in het ANWB-onderzoek."

In Overijssel worden jaarlijks 210 zwembaden door de provinciale inspecteurs bezocht. Bij een eerste inspectie voldeed 60 procent aan de normen. De provincies zijn momenteel bezig om meetwaarden vast te stellen; een pakket van regels en voorschriften die mogelijk garant kunnen staan voor een landelijk stelsel. Uiteindelijk is er een kleine groep van 10 procent van alle baden waarbij de provincie als handhavende instantie verbeteringen of eventuele sluiting kan afdwingen. Een veel kleinere groep dan de door de ANWB aangewezen driekwart van het totale bestand © 2004 Provincie Overijssel