Ingezonden persbericht


22 april - dag van de leerplicht

Spijbelaars door politie teruggebracht naar school

Den Haag, 4 maart 2004 - Op 22 april aanstaande vindt de Dag van de Leerplicht plaats. Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht´ worden in verschillende gemeenten door het hele land acties ondernomen om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. Bijvoorbeeld door spijbelaars door de politie terug te laten brengen naar school. De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het actieprogramma Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam.

Het doel van de Dag van de Leerplicht is om gemeenten, scholen, ouders, verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij handhaving en naleving van de leerplicht. Bijvoorbeeld bij het te laat komen op school, op het schoolplein blijven hangen als lessen al zijn begonnen en spijbelen. Wanneer kinderen jonger zijn dan 16 jaar en zonder goede reden spijbelen, is dit zelfs strafbaar. Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten wordt ook crimineel gedrag bij jongeren aangepakt.

Op de Dag van de Leerplicht worden activiteiten georganiseerd om iedereen die leerplichtig is daadwerkelijk de lessen te laten volgen. Dit gebeurt op 22 april onder andere in Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Leiden, Rijswijk, Schiedam, Spijkenisse, Sittard/Geleen, Eindhoven, Zwolle, Haarlem en de regio 't Gooi. Ouders/verzorgers die bijvoorbeeld hun kind te laat naar school brengen, worden daarop aangesproken door leerplichtambtenaren. Bij jongeren die onder schooltijd buiten rondhangen, wordt - soms samen met de politie - gecontroleerd of zij niet spijbelen. Is dat zo, dan worden ze direct door de politie naar school teruggebracht. Ook zijn er acties met scholen waarbij gecontroleerd wordt of scholen spijbelaars wel aanmelden bij de gemeente, zoals verplicht is. Verder worden jongeren die spijbelen, of hun ouders/verzorgers, die dag gebeld door leerplichtambtenaren.

De Dag van de Leerplicht is een idee van de gemeente Rotterdam. Daar werden de acties ontwikkeld en vond in 2003 de eerste dag plaats. Een belangrijke opbrengst was een groter bewustzijn van het belang van de leerplicht. Ook bleek het een waardevolle investering in het contact tussen de gemeente en het onderwijsveld.

Handhaven op Niveau
Het actieprogramma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit rijksoverheid gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren. of kijk op http://www.handhavenopniveau.nl

Voor meer informatie

Esther Jägers
Projectbureau Handhaven op Niveau
Tel. 070-3704820
Fax. 070-3707789
E-mail: handhavenopniveau@minjus.nl