Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 21-4-2004

Traumahelikopters in Nederland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
CZ/EZ-2451684

21 april 2004

Aanleiding
Naar aanleiding van mijn toezegging, gedaan in het algemeen overleg (AO) over bereikbare ziekenhuiszorg / ambulancezorg / traumazorg (d.d. 6 november 2003) wil ik u hierbij informeren over de stand van zaken betreffende de traumahelikopters in Nederland.

Op 12 december 2003 heeft overleg plaatsgevonden tussen het bestuur van de Landelijke Vereniging voor Traumacentra (LVTC) en mijn ministerie. In dat overleg is ondermeer gesproken over de inzet van medische teams die vervoerd worden per helikopter voor de toekomst.

Huidige situatie
Tien traumacentra in Nederland vormen samen een regionaal / landelijk netwerk van traumazorg. Deze tien centra hebben de beschikking over een traumavoertuig en vier van deze traumacentra beschikken ook over een helikopter . De vier traumacentra met helikopter vormen een Nederland omvattend traumazorgnetwerk. Hierbij moet opgemerkt worden dat in sommige grensgebieden mede door de geografische ligging buitenlandse helikopters worden ingezet. In deze gebieden wordt samengewerkt met helikopterproviders uit België en Duitsland. Deze inzet is geregeld maar stuitte in die gebieden soms op problemen doordat er geen goede financiële vergoeding voor deze inzet geregeld is. De ziektekostenverzekeraars in deze regio's konden / wilden de kosten niet dekken door het ontbreken van een geldige betaaltitel.

Op dit moment worden door de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV's) die aan de landsgrens liggen ongeveer 100 keer per jaar buitenlandse traumahelikopters ingezet. Zoals u bekend heeft het kabinet besloten extra middelen vrij te maken voor de ambulancezorg en heb ik het College voor de Tarieven Gezondheidszorg (CTG) gevraagd om een gedeelte van dit geld te gebruiken om de bekostigingssystematiek in deze grensgebieden hiervoor aan te passen. Bij deze aanpassing moet het mogelijk worden dat RAV'en in overleg met hun zorgverzekeraars in staat worden gesteld om buitenlandse traumahelikopters in te zetten. Deze maatregel is inmiddels doorgevoerd. Dit betekent dat de kosten kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004.

Knelpunten
Afgelopen jaren is door de LVTC meerdere keren duidelijk gemaakt dat de inzet van de helikopter gevaar liep doordat de financiën onvoldoende waren. Bij de opzet van de financiering is vastgesteld dat deze na twee jaar opnieuw bekeken zou worden. Bij gebrek aan rapportage over de werkelijke kosten was deze bijstelling nog niet uitgevoerd. Vorig jaar is door de Kamer 4,5 miljoen extra beschikbaar gesteld om deze problemen op te lossen.

De inzet van de helikopter kan mijns inziens doelmatiger. Na overleg met ambtsgenoot van BZK heb ik het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de LVTC verzocht om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke breedte van samenwerking op het gebied van de helikopter. Hier wordt momenteel invulling aan gegeven. Dit onderzoek wordt voor 1 juni afgerond.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst