PERSBESLUITENLIJST
Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 20 april 2004
Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van
13 april 2004 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar
Interreg lllC project European Waste Management
GS hebben besloten deel te nemen in het nieuwe Interreg project European Waste Management. In dit samenwerkingsprogramma met oude en nieuwe Europese lidstaten staat afvalmanagement in de toetredende landen centraal. Inzicht in gescheiden inzameling en de organisatie van de afvalverwerking moet leiden tot verbetering van de afvalwerking in de deelnemende regio's. Het project biedt mogelijkheden om de Friese activiteiten op het gebied van afval te verbreden. Provincie Fryslân is leidende partner in het project. Daarnaast nemen vanuit Fryslân de Friese Afval Alliantie, het Cartesius Instituut, Van der Wiel en Afvalsturing Friesland deel. De totale kosten van het project bedragen E 1.240.000,- De kosten voor de provincie bedragen maximaal E 120.000,-
Vervolgprocedure: De projectaanvraag wordt in mei door de Steering Committee beoordeeld.
Benoeming voorzitter en leden commissie bezwaar- en beroepschriften
De vacatures voor de nieuw te installeren externe commissie voor bezwaar- en beroepschriften zijn ingevuld. Uit 45 sollicitanten heeft het college van Gedeputeerde Staten zes leden geselecteerd: vijf leden en een voorzitter. Zij worden door het college van GS benoemd en beginnen met ingang van 1 juni.
Naast bezwaar- en beroepschriften krijgt de commissie de taak om klachten over de manier waarop de provincie zich tegenover de burger heeft gedragen, te behandelen.
Persbericht beschikbaar
Bevoegdheid van de Provincie op het terrein van het Fries in het onderwijs.
Gedeputeerde Staten zullen de Raad van Europa schriftelijk wijzen op de noodzaak van meer bevoegdheden van het provinciaal bestuur op het gebied van het Fries in het onderwijs. De provincie ontvangt weliswaar geld van het rijk voor Friese taal en cultuur maar wil meer bevoegdheden voor een effectiever uitvoering van dat beleid. Vanuit het rijk worden voortdurend allerlei veranderingen in het onderwijs in gang gezet die voor een deel van invloed zijn op de positie van de Friese taal en cultuur. Het college vindt een adviesrol voor de provincie daarin op zijn plaats.
Ook wenst het college de formele bevoegdheid om het beleid voor de Friese taal en cultuur in het onderwijsveld te implementeren. "Daarbij zouden wij de bevoegdheid willen hebben om het beleid niet alleen te richten op fries als vak, maar ook op Fries als voertaal en instructietaal.", schrijft het college.
Brief beschikbaar
Oerol 2004
Deputearre Steaten hawwe besletten Oerol yn 2004 te stypjen mei E 35.700 foar de manifestaasje 'Grensgeschil': 7 byldzjende keunstprojekten fan keunstners út Fryslân yn it Hoarnser Bosk. Dêrmei bliuwt Oerol 2004 as lanlik poadium foar dizze keunstners bestean. Ek wurdt mei de provinsjale stipe foarkommen dat in wichtich part fan de programmearring fan Oerol ferdwine soe om't der te min jild foar wie.
De 7 keunstners binne Gerrit Terpstra, Joris Collier, C.P. Berbée/Ad de Laat, Hanshan Roebers, Gerard Groenewoud/Tilly Buy, Lia Versteege en Machiel Braaksma.
Deputearre Steaten achtsje Oerol in suksesfol festival fan nasjonale en ynternasjonale be-tsjutting. Om dy reden sil it kolleezje yn it ramt fan de Kadernota Provinsjale Steaten it foarstel dwaan om foar de jierren 2005-2008 it strukturele sybsydzje oan Oerol te ferheegjen oant E 90.000, in fertrijefâldiging fan it bedrach dat der no foar stiet.
Al earder hawwe Deputearre Steaten Oerol stipe: mei E 10.000 foar Oerol-aktiviteiten lyk as Ynternet en Flessepost en mei E 34.000 foar Oerol's Wurkpleats
Deputearre Steaten hawwe dit witte litten oan De Steatefraksje fan it CDA, dy't hjiroer fragen steld hie.
---- --
PERSBERICHT
Nummer: 108 ItVVolgnr.+afkorting081/SJT
Datum: 21 april 2004Datum23-3-2004
Ontwerp-tracébesluit Rijkweg 7 Sneek ter inzageKop: gecentreerd/vet en 16 pnt
De minister heeft ingestemd met het Ontwerp-tracéBesluit voor de Rijkweg 7 Sneek. Daarmee is de realisatie van Rijksweg 7 Sneek een belangrijke stap dichterbij gekomen. Het Inspraakpunt van Verkeer en Waterstaat legt het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek nu voor inspraak ter inzage van 29 maart tot en met 24 mei 2004. Inwoners en belanghebbenden kunnen daarmee hun mening over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit (OTB) kenbaar maken. Naast het ter inzage leggen van het OTB wordt door het Inspraakpunt een informatiebijeenkomst, met aansluitend een hoorzitting, georganiseerd op 22 april aanstaande.
Tekst: 11 pnt.
Inhoud Ontwerp-tracébesluit
Het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek voorziet in het nemen van een aantal maatregelen aan en nabij de Rijksweg, vanaf het Stadspark tot de Geeuw. Daarnaast is voorzien in de aanleg van:
een aquaduct ter plaatse van de Geeuw;
een kortsluitende verbinding tussen de Geeuw en de aansluiting op de Rijksweg 7 ter hoogte van Folsgare (zuidelijke omlegging bedrijventerrein Hemmen A7 richting Bolsward);
een verbindingsweg die de Bolswarderbaan/Stadsrondweg Noord verbindt met de Rijksweg 7;
een verbindingsweg tussen de Lemmerweg en de aan te leggen aansluiting Akkerwinde.
Deze maatregelen zijn in het Ontwerp-tracébesluit in detail uitgewerkt.
Provincie treedt op als uitvoerder
Hoewel het om een Rijksweg gaat zal de provincie - als de minister van Verkeer & Waterstaat eenmaal het definitieve tracébesluit heeft genomen - volgend jaar de uitvoering van het werk ter hand nemen. Het streven is er op gericht om tegelijkertijd met het tracébesluit eind 2004 een realisatiebesluit te krijgen. Vooruitlopend op de definitieve besluitvorming door de minister is de provincie al begonnen met de voorbereiding van de uitvoering van het werk. De provincie - vol vertrouwen over de voortgang van het project - is bereid om, voor de kosten die dat met zich meebrengt, een risico van maximaal 1 miljoen euro te nemen. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2005 gestart worden met de uitvoering.
Hoorzitting over Ontwerp-tracébesluit op 22 april
Om inwoners en belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit wordt door het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat voorafgaand aan de hoorzitting ook een informatiebijeenkomst georganiseerd. De hoorzitting en de informatiebijeenkomst vinden plaats op 22 april 2004 in het Partycentrum De Stolp, Smidsstraat 6 te Sneek. De informatiebijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 20.30 uur. De hoorzitting start om 20.30 uur.
Achtergrond van het project
Rijksweg 7 is een onderdeel van het landelijke hoofdwegennet. Ter hoogte van Sneek maakt de Rijksweg 7 deel uit van de Stadsrondweg-Zuid. Omdat deze oorspronkelijk niet voor het doorgaande verkeer is ontworpen en er zich ter hoogte van de Geeuw een lage beweegbare brug bevindt, staan er regelmatig files. Om die reden is het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 1995 gestart met de Tracéwetprocedure voor de aanpassing van Rijksweg 7 bij Sneek. Vervolgens hebben Rijk en provincie Fryslân gezamenlijk besloten tot een nadere studie, waarbij het initiatief bij de provincie Fryslân ligt. Deze gezamenlijke studie heeft eind 2002 geleid tot een besluit van de provincie Fryslân en de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel, dat vervolgens is uitgewerkt in het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek.
Inspraak en informatie
Het Ontwerp-tracébesluit ligt ter inzage bij onder andere de gemeenten Sneek en Wymbristeradiel, de provincie Fryslân, het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Leeuwarden en bij het Informatiecentrum A7. Voor het verkrijgen van een gratis samenvatting van het Ontwerp-tracébesluit, het aanvragen van een exemplaar van het Ontwerp-tracébesluit (kosten E 25) en het verkrijgen van meer informatie over de inhoud hiervan, kan contact opgenomen worden met het Informatiecentrum A7, telefoon (0515) 57 80 00, adres Oud Kerkhof 7 te Sneek. U kunt ook de internetsite raadplegen: kijk op www.a7sneek.nl.
Voor inlichtingen over de Inspraakprocedure kunt u zich wenden tot het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, telefoon (070) 351 96 00, of via internet www.inspraakvenw.nl
In de regionale bladen worden advertenties geplaatst waarin alle relevante informatie is opgenomen.
N Bezetting externe commissie voor
bezwaarschriften, beroepschriften en klachten rond
De vacatures voor de nieuw te installeren externe commissie voor bezwaar- en beroepschriften zijn ingevuld. Uit 45 sollicitanten heeft het college van Gedeputeerde Staten zes leden geselecteerd: vijf leden en een voorzitter. Zij worden door het college van GS benoemd en beginnen met ingang van 1 juni.
Naast bezwaar- en beroepschriften krijgt de commissie de taak om klachten over de manier waarop de provincie zich tegenover de burger heeft gedragen, te behandelen.
Tot nu toe werkt de provincie met een interne bezwaarschriftencommissie. Met de instelling van een externe commissie wil de provincie een meer onafhankelijke advisering voor bezwaren, beroepen en klachten realiseren.
De commissie bestaat uit twee kamers: de kamer algemene zaken en de kamer ambtenarenzaken. De kamers bestaan elk uit drie onafhankelijke leden, inclusief voorzitter en uit drie plaatsvervangers.
De leden zijn:
Drs. B. Wilpstra (voorzitter) (bekleedde diverse (neven)functies in het openbaar bestuur, o.a. waarnemend burgemeester Ameland)
Mr. J. H. A. Hazelhoff (docent bestuurs- en privaatrecht bij Drenthe College, Emmen, adjunct-secretaris Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten, arrondissement Assen)
Mr. F. E. Kronemeijer (oud-medewerker provincie Fryslân, had daar diverse beleidsadviserende functies)
Prof. mr. dr. A. Postma (Universitair hoofddocent Staats- en Onderwijsrecht RUG, deel van Berie foar it Frysk)
Mr. dr. P. Mendelts (bestuurlijk-juridisch beleidsmedewerker bij de Raad voor de Wadden)
Mr. ing. E. de Beer (sinds 2001 beleidsmedewerker waterschappen bij de provincie Flevoland)
De kamer algemene zaken houdt zich bezig met bezwaar-, beroep- en verzetschriften en klachten. De kamer ambtenarenzaken behandelt bezwaarschriften in de personeelsrechtelijke sfeer. Deze kamer is een voortzetting van de externe commissie die al een poosje functioneert.
De commissie krijgt ook klachten voorgelegd. Hier is de procedure echter iets anders: Gedurende drie weken nadat een klacht binnenkomt, heeft de provincie de gelegenheid om de klager naar tevredenheid tegemoet te komen. Pas als dit niet lukt krijgt de commissie de klacht in handen en volgt de procedure uit de Algemene wet Bestuursrecht.
35
---- --
Provincie Friesland