Eerste Kamer der Staten Generaal

De Geus en Rutte verdedigen in Eerste Kamer levensloopregeling

woensdag 21 april 2004

De bewindslieden van sociale zaken en werkgelegenheid De Geus en Rutte zien weinig heil in de voorstellen van de oppositie en de vakbeweging FNV voor een robuuste levensloopregeling. Zij maakten dit duidelijk in het debat over hun begroting in de Eerste Kamer maandag en dinsdag.

Minister De Geus (CDA) plaatste de voorstellen van het kabinet op dit punt in het kader van wat hij noemde 'een generatiebewuste verzorgingsstaat'. Er moet volgens de minister naar worden gestreefd ouderen zo lang mogelijk op de arbeidsmarkt te houden, omdat het aantal AOW-gerechtigden in 2040 vier miljoen zal bedragen. Dat is tweemaal zoveel als thans. Door een financieel gezond nieuw sociaal stelsel wil De Geus de solidariteit tussen jongeren en ouderen proberen te behouden.

Staatssecretaris Rutte (VVD) zei met nadruk dat de nieuwe levensloopregeling een 'aanvulling' wordt op bestaande collectieve regelingen als pensioenen. Hij hechtte sterk aan het individuele karakter van de levensloopregeling: mensen moeten er zelf voor sparen en mogen ook zelf beslissen wanneer zij gebruik maken van de verlofregeling.

Rutte zegde PvdA'er Leijnse toe dat er collectieve elementen kunnen komen in de opbouw van de levensloopregeling, zoals bijvoorbeeld een bijdrage van werkgevers aan werknemers die voor zo'n regeling sparen. Maar hij zette nadrukkelijk een streep bij de uitvoering. Op dat punt zal geen sprake zijn van collectieve dwang, maar van individuele vrijheid van keuze. Leijnse meende dat er een mengvorm mogelijk is, bijvoorbeeld door het al flexibele pre-pensioen in de levensloopregeling in te bouwen.

Over het voorstel van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de FNV zei Rutte dat het hem verheugde dat nu ook in die kringen het belang van een levensloopregeling is doorgedrongen. Maar hun voorstellen zelf wees hij af: te collectief van karakter en daarmee fundamenteel in strijd met het voorstel van de regering, dat individuele vrijheid voorop stelt en hij vond het oppositie-voorstel bovendien budgettair niet onderbouwd.

Mevrouw De Rijk (GroenLinks) kreeg geen gehoor bij de bewindslieden voor haar pleidooi om een apart zorgverlof in te voeren voor mensen die hun naaste familie helpen. "Er zijn nu eenmaal gekozen risico's en niet gekozen risico's. Wie kampt met ziekte in de familie heeft de pech, dat hij/zij is gedwongen om dan de levensloopregeling aan te spreken en niet meer kan sparen voor een eerdere pensionering", redeneerde De Rijk. Rutte wees erop dat in menige cao al zorgverlof-regelingen staan.

---

link (opent in een nieuw venster) stenogram 20 april 2004 Dit is een downloadbaar word-bestand van 589 Kilobyte word link (opent in een nieuw venster) stenogram 19 april 2004 Dit is een downloadbaar word-bestand van 332 Kilobyte word

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.