Vlaamse overheid

Minister Jef Tavernier houdt grote kuis in achterstallen voor Milieuconvenant

Meer dan 60 gemeenten ontvangen van Vlaamse leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) samen meer dan 505.000 euro. De gemeenten hadden dat geld nog te goed omdat ze er zich in 1997 (!) toe verbonden informatie over te maken aan de Vlaamse milieudatabank voor milieuvergunningen. Dat gebeurde in het kader van de door de toenmalige leefmilieuminister geïntroduceerde Milieuconvenanten. "Omdat de Vlaamse overheid er sindsdien nooit is in geslaagd om de software voor die databank terdege te realiseren, bleven die gemeenten echter verstoken van hun geld. Dat kan niet. De gemeenten mogen niet het slachtoffer worden van een hogere overheid die in de fout gaat. Vandaar dat ik beslist heb dat die gemeenten nog deze maand hun geld moeten krijgen," zo stelt minister Jef Tavernier. Hij voegt er meteen aan toe dat in het kader van de zogenaamde Samenwerkingsovereenkomst - de door toenmalig leefmilieuminister Vera Dua geïntroduceerde opvolger van de Milieuconvenant - wél degelijk werk verricht wordt. "De evaluaties voor 2002 zijn reeds allemaal verwerkt. De gemeenten die toen in de Samenwerkingsovereenkomst stapten, krijgen nog deze maand hun geld."

In 1997 sloten meer dan 60 Vlaamse gemeenten een contract met de toenmalige Vlaamse minister van Leefmilieu. Dat gebeurde in het kader van de toenmalige gemeentelijke Milieuconvenanten. De gemeenten verbonden er zich toe uiterlijk op 1 januari na de ondertekening aan te sluiten op de Vlaamse milieudatabank. "Die databank zou de overheid een on line overzicht verschaffen van alle bestaande milieuvergunningen in Vlaanderen," verklaart Rudi Daems, adjunct-kabinetschef van Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier. "De gemeenten verbonden er zich toe de gegevens in de databank in te brengen. Alleen zijn de softwareleveranciers er nog altijd niet in geslaagd een degelijk draaiende
milieuvergunningendatabank te realiseren. Hierdoor konden de gemeenten hun gegevens simpelweg niet in de milieudatabank invoeren. Terwijl ze al het voorbereidende werk reeds hadden verricht, kon - puur formalistisch - niet worden overgegaan tot uitbetaling van hun subsidies."
Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier maakt daar nu komaf mee. "De gemeenten zijn hun engagement nagekomen. De softwareleveranciers kunnen de gegevens van de gemeenten recupereren eenmaal ze hun communicatiemiddelen voor een digitale milieuvergunning hebben ontwikkeld. Ik beschouw het werk van de gemeenten dan ook als volbracht en meen dat ze recht hebben op hun subsidies. Het is niet omdat de softwareleveranciers verstek lieten gaan, dat de gemeenten daarvan het slachtoffer moeten worden."
De beslissing is alvast goed nieuws voor meer dan 60 Vlaamse gemeenten. Samen krijgen ze meer dan 505.000 euro. Allemaal ontvangen ze nog deze maand de indertijd beloofde 7436, 81 euro subsidie. In Vlaams-Brabant gaat het om 13 gemeenten, in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen telkens om 9 gemeenten. In Limburg krijgen 11 gemeenten alsnog de subsidies, in Antwerpen 26.
Meteen maakt minister Tavernier zich sterk dat het er met de Samenwerkingsovereenkomsten, de opvolger van de Milieuconvenanten, ernstiger aan toegaat. "De fouten uit het verleden zijn nu opgeruimd. Ik wil niet dat ze zich nog herhalen. Gemeenten die zich engageren tot inspanningen rond het milieubeleid moeten daarvoor beloond worden binnen een redelijke termijn. De gemeenten die in 2002 in de Samenwerkingsovereenkomst stapten, zijn nu geëvalueerd. Zij krijgen hun geld nog deze maand uitbetaald. We hebben daarvoor extra mensen ingezet. Zo moet het. In een samenwerkingsovereenkomst heb je altijd verschillende partners en alle partners moeten hun woord houden. Ook wanneer die partner toevallig naar de naam "hogere overheid" luistert."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---