Provincie Noord-Holland

Provincie pakt zieke iepen aan

Provincie pakt zieke iepen aan
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland stellen 905.500,- beschikbaar voor iepziektebestrijding. Het bedrag wordt onder meer gebruikt om zieke iepen bij particulieren, de belangrijkste veroorzakers van het iepziekteprobleem in Noord-Holland, op te ruimen. De provincie wil het ruimen van alle zieke iepen binnen drieëneenhalf jaar realiseren. GS stellen wel als voorwaarde dat eerst het iepziekteconvenant ondertekend wordt, voordat het geld beschikbaar komt.
De Provincie wil met het geld een saneringsactie uitvoeren om de zieke iepen in het bezit van particulieren te verwijderen. Daarnaast ondertekenen provincie, gemeenten en grote terreinbeheerders het iepziekteconvenant. In dit convenant worden afspraken gemaakt om zieke iepen in bezit van deze organisaties te verwijderen en het iepziekteprobleem na de verwijdering beheersbaar te houden. Via deze twee acties creëren de organisaties een goed uitgangspunt voor een duurzaam iepenbeheer op de langere termijn. De iepeneigenaren blijven tijdens en na de sanering zelf verantwoordelijk voor het beheer van het iepenbestand. Gemeenten vervullen een regierol met betrekking tot iepziektebestrijding binnen de gemeentegrenzen. Handhaving van de Algemene Plaatselijke Verordening is hierbij van groot belang. De toename van het aantal zieke iepen is te verklaren door het afschaffen van het Landelijk Besluit Iepziektebestrijding in 1991. Vanaf dit jaar werden gemeenten verantwoordelijk voor de iepziektebestrijding. Een aantal gemeenten beschikt niet over de middelen om alle zieke iepen binnen de gemeentegrenzen snel te verwijderen. Met name zieke particuliere iepen blijven vaak te lang staan met als gevolg dat de iepziekte verder verspreid wordt. GS willen met het geldbedrag gemeenten en particulieren aansporen de zieke iepen zo snel mogelijk te verwijderen. De provincie stelt 905.500 beschikbaar uit het fonds Natuur- en Landschapsbescherming, ongeveer 50 % van de totale kosten. Daarnaast heeft de provincie financiële ondersteuning gevonden bij een externe financier. Het overige bedrag moet door de particulieren zelf bijeen gebracht worden, dit zal uitkomen op 30 per iep.
Samenwerking tussen de organisaties is noodzakelijk om de ziekte een halt toe te roepen. De provincie geeft de voorzet voor de samenwerking door middel van financiering en coördinatie. Daarnaast geeft de provincie zelf het goede voorbeeld door binnen bestaande middelen het beheer van de iepen te verbeteren. Hiervoor maakt men gebruik van de handleiding Goed Iepenbeheer van de Bomenstichting. De zieke iepen die in bezit zijn van de provincie staan bijvoorbeeld langs provinciale wegen.

Elly Klut 21 april 2004