Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Tonkens over eerwraak in de vrouwenopvang.(2030410790)

1
Hebt u kennis genomen van het bericht `Federatie Opvang geschokt door eerwraak in vrouwenopvang'? 1)

1
Ja.

2
Kunt u bevestigen dat bekend was dat de man van de vermoorde vrouw wist waar zij verbleef? Hoe beoordeelt u het gegeven dat de man via zijn netwerk steeds wist te achterhalen waar zijn vrouw verbleef? Hoe beoordeelt u het gegeven dat er desondanks voor de vrouw geen andere opvang gevonden kon worden, omdat alle huizen vol zaten?

3
Deelt u de mening dat het nodig is om op korte termijn meer opvangplaatsen te realiseren en de uitstroom uit de vrouwenopvang te bevorderen, teneinde dergelijke afschuwelijke gebeurtenissen te voorkomen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te realiseren?

2 en 3
Ja, de feiten leiden tot die conclusie.
De bewering dat de man zijn vrouw via zijn netwerk wist te achterhalen, is volgens de politie Zaanstad onjuist. Het politie-onderzoek is overigens nog gaande. Uit onderzoek naar de instroom in de vrouwenopvang, verricht door het Trimbos-Instituut, blijkt dat er sprake is van plaatsgebrek. Om die reden heeft het kabinet oplopend naar 2007 4 miljoen extra structureel uitgetrokken voor de uitbreiding van de opvangvoorzieningen voor vrouwen (en hun eventuele kinderen) die groot gevaar lopen zoals slachtoffers van eerwraak. Hiervoor kunnen 200 plaatsen extra worden gerealiseerd.

4
Bent u bereid onderzoek te laten verrichten naar mogelijkheden om volstrekt geheime onderduikadressen of zwaar beschermde opvang te realiseren?

4
In het kabinetsstandpunt (TK, 2003-2004, 29325, nr. 1) interdepartementale beleidsonderzoek maatschappelijke opvang zijn pilots `safe houses' aangekondigd. Dit zijn geheime particuliere opvangadressen waar vrouwen met een groot veiligheidsrisico kunnen worden ondergebracht. Deze pilots worden in overleg met de VNG en de Federatie Opvang nader uitgewerkt.

5
Bent u bereid te stimuleren dat er tussen politie en vrouwenopvang waterdichte afspraken komen die de veiligheid van bewoners en personeel kunnen waarborgen?

5
In het algemeen is voor een sluitende aanpak rond huiselijk geweld intensieve samenwerking nodig tussen politie, openbaar ministerie, reclassering, vrouwenopvang en hulpverlening. Ter uitvoering van de kabinetsnota `Privé Geweld ­ Publieke Zaak' (TK, 2001-2002, 28345 nr. 2) heeft het ministerie van Justitie in 2001-2003 subsidies verstrekt aan enkele tientallen lokale samenwerkingsprojecten huiselijk geweld. In de meeste gevallen waren daarbij ook politie en vrouwenopvang betrokken.

2

Wat de samenwerking tussen vrouwenopvang en politie betreft; in de praktijk blijkt dat met name de afdeling Zeden van de politie en de vrouwenopvangcentra elkaar weten te vinden. In een aantal regio's zijn er goede afspraken over meldingen van geweld bij de politie door vrouwenopvangcentra. Dat betekent overigens nog niet dat overal waterdichte afspraken zijn over specifiek eerwraak-kwesties. Ik zal daarom op korte termijn overleggen met de VNG, BZK, V&I, Justitie en de Federatie Opvang over maatregelen om de veiligheid in de vrouwenopvang vergroten. Ik denk hierbij onder meer aan bindende afspraken tussen politie en hulpverlening, de bescherming van adressen, cliënten en personeel en de versnelde introductie van particuliere opvangadressen. Verder zijn - zoals gemeld tijdens het algemeen overleg over huiselijk geweld op 11 maart jl. en het plenair debat over integratie en emancipatie op 16 maart jl. - de minister van Justitie en de minister voor V&I voornemens in één of twee politieregio's een pilotproject te starten met als doel een registratievorm te ontwikkelen die een reële indicatie geeft van de aard en omvang van eergerelateerd geweld. Op basis daarvan zal tevens een aanzet worden gegeven voor de ontwikkeling van een aanpak van eerwraakgerelateerd geweld.

1) ANP, 15 maart jl.


---- --