ANBO

Veilige rollator en hergebruik voorkomen verspilling

Goedgekeurde veilige rollators en stimulering van hergebruik voorkomen verspilling van zorggeld. Dat concluderen de ouderenorganisaties verenigd in het CSO als gevolg van een ANBO-peiling naar verstrekking en hergebruik in 2003 van rollators. Meer dan de helft van de grote zorgverzekeraars verstrekte in 2003 relatief dure rollators die niet voldoen aan de veiligheidsnormen (GQ-keurmerk). Rollators worden veelal in eigendom verschaft en van hergebruik is nauwelijks sprake. Aldus is op 6 april via een persbericht bekend gemaakt en een dag later te lezen geweest in een groot aantal landelijke en regionale kranten.

De door de ANBO uitgevoerde peiling is gehouden onder zeven grotere zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars sluiten meestal volumecontracten met een of enkele fabrikanten. Doelmatigheid in plaats van kwaliteit staat daarbij voorop. Zorgverzekeraars verstrekken daardoor meestal een beperkt assortiment rollators. Door die beperkte keuze is het wandelrek op wielen niet altijd geschikt voor de gebruiker. Rollators worden in bijna alle gevallen in eigendom verstrekt en na gebruik afgedankt. Ze worden opgeslagen in kelders en gangen van verzorgingshuizen, op zolders bij particulieren of gaan naar de schroothoop. Slechts enkele verzekeraars bouwen prikkels in voor hergebruik van rollators.
Achteraf inleveren van de rollator wordt door sommige verzekeraars zelfs ontmoedigd. Dat blijkt uit reacties van ANBO-leden en een telefonische steekproef onder thuiszorgwinkels. Inname, revisie en herverstrekking zou niet opwegen tegen de kosten van een nieuwe rollator. Slechts enkele van de onderzochte zorgverzekeraars verstrekken rollators in bruikleen: 20 tot 40 procent daarvan wordt hergebruikt.

In Nederland zijn naar schatting 300.000 rollators in gebruik. Van de 35.000 rollators die er jaarlijks bijkomen, wordt meer dan 80 procent via zorgverzekeraars verstrekt voor langdurig gebruik. Dit gebeurt op verwijzing van een huisarts. Vergoeding vindt plaats via ziekenfonds of particuliere verzekering en op basis van de Regeling Hulpmiddelen. Een vijfde van de rollators wordt zonder verwijzing particulier aangeschaft. Jaarlijks komen zeker duizend senioren in het ziekenhuis terecht na een valpartij met hun rollator. Al de ongelukken die met rollators gebeuren kosten bijna vijf miljoen euro per jaar, zo heeft Consument en Veiligheid onlangs berekend.

Op rolletjes
Vier jaar geleden trokken de ouderenorganisaties al aan de bel over de gebreken van rollators. Maar de consumentenpeiling Mobiliteit op rolletjes van destijds heeft weinig veranderd. Door verstrekking van onveilige rollators vindt onnodige kostenverhoging van de gezondheidszorg plaats, zo vinden de ouderenorganisaties. Actief hergebruik bevorderen kan bovendien extra besparingen opleveren.