Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Breedband voorwaarde voor structurele economische groei
Nummer: 531

Datum: 20-04-2004


Breedband is belangrijk voor de groei van de economie en kan substantieel bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De ambitie is dat Nederland in 2010 op het terrein van breedband in Europa en wereldwijd voorop loopt. Dat schrijft minister Brinkhorst van Economische Zaken in de conceptnota 'Breedband: een kwestie van tempo en betere benutting'. Breedband is de verzamelnaam voor ICT-infrastructuren met zeer grote capaciteit met bijbehorende diensten.


Deze conceptnota is de Nederlandse invulling van het Europese breedbandbeleid. Naast de beschikbaarheid van hoogwaardige netwerken is daarbij vooral een optimale benutting en gebruik van diensten cruciaal. Daarom richt het beleid zich op het stimuleren van de ontwikkeling van breedbanddiensten en de aanpak van knelpunten op het terrein van marktordening.


De nota bevat een tiental uitgangspunten die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van breedbandige netwerken en diensten. Het primaat voor de ontwikkeling van breedband ligt bij de markt. De rijksoverheid zal niet investeren in infrastructuur. Verder kiest de overheid niet voor een bepaalde technologie. Dat is ook het domein van de markt. Het overheidsbeleid zal zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Bij de ordening van de markt staan de belangen van de consument voorop.


Wat betreft beschikbaarheid, kwaliteit en gebruik van netwerken voor elektronische communicatie heeft Nederland een toppositie. Binnen Europa staat Nederland qua infrastructuur in de top 3. Dat is vooral te danken aan de concurrentie tussen de infrastructuren. Het risico is dat voor Nederland de wet van de remmende voorsprong gaat gelden. Daarom is permanente vernieuwing van netwerken noodzakelijk om deze toppositie te kunnen behouden. Voorkomen moet worden dat bestaande belangen en verschil in visies verlammend werken op de verdere ontwikkeling van breedband. De nota bevat een analyse van de bedreigingen en verschillende acties om de verdere ontwikkeling van breedbandige netwerken en diensten te stimuleren. Hierbij gaat het o.a. om:


- zorgen voor een optimale ordening van de breedbandmarkt;
- intensiveren van de coördinatie tussen overheden om marktverstoring te voorkomen;
- opstellen van richtsnoeren voor gemeenten, provincies en woningcorporaties met
het oog op een gezonde relatie tussen markt en overheid.


Met de diensten scoort Nederland onder het Europese gemiddelde. De grootste knelpunten op het gebied van de ontwikkeling van diensten zijn onder meer gebrek aan standaarden, schaalgrootte en innovatie. Daarom is gerichte actie nodig:
minister Brinkhorst gaat samen met de vakministers de ontwikkeling en toepassing van breedbanddiensten in het onderwijs, de zorg, de veiligheid en het vervoer stimuleren. Hiervoor komt dit jaar een actieplan;
- ook in de private sector kan meer en beter gebruik worden gemaakt van breedband, bijvoorbeeld in het betalingsverkeer. Brinkhorst zal met marktpartijen concrete initiatieven nemen om het mobiel betalen in Nederland verder te stimuleren;
- het samenwerkingsverband tussen overheid en de belangrijkste bedrijven en brancheorganisaties zal worden voortgezet en geïntensiveerd via de Stichting Nederland Breedbandland i.o.;
- de overheid zal publiek-private samenwerking, gericht op het ontwikkelen en uitvoeren van maatschappelijke diensten en producten, organiseren en financieel ondersteunen;
- de top-expertise op het gebied van breedband in Nederland zal beter benut en (virtueel) gebundeld worden;
- Kenniswijk zal als landelijk experiment worden voortgezet;
- de overheid zal belemmeringen wegnemen op het terrein van wet-en regelgeving om voortdurende vernieuwing van netwerken en diensten te bevorderen.


Bepaalde vragen over de verdere ontwikkeling van breedband zijn zo ingewikkeld dat beantwoording op dit moment niet mogelijk is. Om deze vragen te beantwoorden is een proces op gang gebracht door de instelling van de Impulscommissie Breedband. De commissie zal een dialoog organiseren met marktpartijen, gemeenten en provincies om te komen tot een duurzame keuze van de gewenste marktordening. Deze commissie is door de minister Brinkhorst gevraagd om op basis van de in de nota neergelegde analyse en uitgangspunten te adviseren over de nodige beleidsinzet.


De nieuwe beleidslijnen zijn een vervolg op en intensivering van de verschillende initiatieven die overheid en andere partijen de afgelopen jaren hebben genomen om de ontwikkeling van breedband verder te brengen. Het grootste deel van de investeringen komt uit de domeinen zelf. Deze specifieke acties kosten dit jaar 13,3 miljoen euro. Dit bedrag komt beschikbaar door herschikking van bestaande middelen.


Meer informatie: Judith Thompson-Sepmeijer, telefoon 070 379 6174.