Gemeente Tilburg

19-4-2004
Sleutelproject Piushaven via nieuwe organisatiestructuur

Met de vaststelling van het Regiedocument zijn de kaders voor de uitwerking van het project vastgesteld. Daarmee is het project in een nieuwe fase -de uitvoeringsfase- terechtgekomen waarin daadwerkelijk aan de realisatie van de voorgenomen bouwplannen en inrichtingsplannen zal worden gewerkt. Daarvoor is een aanpassing van de organisatie noodzakelijk. In het verlengde van de aanbevelingen van prof. Priemus (OTB) zijn voorstellen hiertoe ontwikkeld die het college ter vaststelling op 10 mei voorlegt aan de raad. Centraal in de organisatie staat de regiegroep waarin naast marktpartijen en gemeente ook bewoners participeren. Een kwaliteitsteam zal waken over de te realiseren stedenbouwkundige kwaliteit.

Participatie bewoners
Alle bewoners van het gebied moeten zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd worden over de deelplannen door middel van de website, de Piushavenexpresse, Gemeentepagina en het informatiecentrum op het Projectbureau aan de Piushaven.
In de regiegroep is ruimte voor twee gemandateerde bewoners. Deze bewoners worden op voordracht van het Bewoners Platform Piushaven gekozen.
In planteams kunnen direct betrokkenen per deelplan meedenken en hun advies uitbrengen. Adviezen worden verwerkt in het bouw- en inrichtingsplan en voorgelegd aan de regiegroep. Deelname van bewoners in planteams kan afhankelijk van de concrete situatie variëren per deelplan, e.e.a. ter beoordeling van de regiegroep.

Regiegroep
Het college stelt de raad voor de huidige stuurgroep te vervangen door een regiegroep.
Voorzitter wordt de coördinerend wethouder van het sleutelproject Piushaven mevrouw mr. C.J.M. Aarts-Engbers. De voorzitter van het kwaliteitsteam zal op afroep aan de beraadslagingen van de regiegroep deelnemen. Andere leden van de regiegroep zijn de wethouders ruimtelijke ordening, economische zaken, volkshuisvesting /financiën (ad hoc), de directeur gebiedsontwikkeling, projectleider en projectsecretaris Piushaven, evenals vertegenwoordigers van een viertal marktpartijen en een tweetal gemandateerde bewoners. De regiegroep conformeert zich aan de door de raad vastgestelde kaders, waakt over kwaliteit en samenhang van de diverse ontwikkelingen, fasering en de grondexploitatie. Ze geeft zowel de stedenbouwkundige kaders en uitgangspunten per deelgebied aan als, per betrokken partij, de mate van participatie. De regiegroep toetst de resultaten, voorafgaand aan de bestuurlijke besluitvorming en maakt afspraken over de organisatie van de planteams.

Kwaliteitsteam
Het kwaliteitsteam zal gaan bestaan uit: supervisor/voorzitter: mevrouw prof. H.E. Bakker (hoogleraar TU Eindhoven), de heer ir. P.M.C. van der Grinten (voorzitter welstandscommissie Tilburg), mevrouw ir. I. de Neef (lid welstandscommissie Tilburg), mevr. ing. C.C.P.M. Limpens (stedenbouwkundige project Piushaven), de heer ir. R.P.J.H. van Genderen (stedenbouwkundige van het project Piushaven) en de heer ir. R.E. Volk (projectleider project Piushaven). In een vroeg stadium zal dit team zich uitspreken over de wijze waarop de ontwikkelaars inhoud kunnen geven aan de (in het regiedocument voorgestelde) ontwikkelingen. Het kwaliteitsteam brengt advies uit aan de regiegroep.

Planteams
Opereren op het niveau van deelplannen. Deelname van bewoners kan variëren per deelplan en is van de situatie afhankelijk. Het inrichtingsplan voor de oevers zal worden verder worden uitgewerkt waarbij gebruik gemaakt zal worden van de nautische en ecologische kennis en expertise van bewoners en vertegenwoordigers van de Stichting Thuishaven Tilburg en/of de
Stichting MariVin Tilburg.
Planteams werken de gemeentelijke inzet uit tot een bouwaanvraag en inrichtingsplan. Resultaten worden voorgelegd aan de regiegroep. Minimaal zullen het voorlopig en definitief ontwerp met huidige (en zo mogelijk toekomstige) bewoners uit het deelplangebied worden besproken.