TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

20 april 2004

Onderwijs beste optie om armoede tegen te gaan

Van de Nederlanders vindt 94 procent dat onderwijs een geschikte methode is om armoede te bestrijden. Daarnaast zegt tweederde van de Nederlanders dat ze er persoonlijk iets voor over hebben om onderwijs wereldwijd te bevorderen. Eenderde van de Nederlanders zegt bereid te zijn een gelddonatie te doen aan een hulporganisatie in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van de Algemene Onderwijsbond, Novib en Plan Nederland, de Nederlandse lidorganisaties van Global Campaign for Education (GCE).
De uitkomsten worden gepresenteerd op 20 april tijdens de manifestatie "De Grootste Lobby Ooit" in het Vredespaleis in Den Haag. Scholieren uit groep 7 en 8 zullen daarbij een aantal (kandidaat) Europarlementariƫrs ondervragen over hun inzet voor "Onderwijs voor Iedereen". Want meer dan 115 miljoen kinderen gaan helemaal nooit naar school, 150 miljoen kinderen maken de school niet af.

De uitkomsten van het onderzoek laten verder zien dat er onder de Nederlanders relatief veel onduidelijkheid bestaat over de inspanningen van de Europese Unie om het onderwijs in ontwikkelingslanden te bevorderen.
Het publiek vindt dat de Verenigde Naties zich het meest zouden moeten inzetten voor het onderwijs wereldwijd. Kofi Annan, secretaris generaal van de Verenigde Naties, ondersteunt de actieweek van de Global Campaign for Education. Hij roept alle wereldleiders op om onderwijs voor iedereen te ondersteunen. Hij zegt daarover: "Meer dan honderd miljoen kinderen kunnen geen aanspraak maken op een belangrijk basisrecht; het recht op onderwijs, zoals omschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de VN-conventie voor de Rechten van het Kind."

De Onderwijsactieweek
In meer dan honderd landen zullen scholieren handtekeningen verzamelen en regeringen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Van Amerika tot Bangladesh hebben kinderen ontmoetingen met hun politici. Honderden Britse kinderen gaan naar Tony Blair, hun minister-president. De presidenten van Senegal en Zambia ontvangen scholieren en Amerikaanse kinderen ontmoeten Hillary Clinton. Ook in Nederland gaan, na de landelijke aftrap, duizenden basisschoolleerlingen nationale, regionale en lokale politici erop wijzen dat ze goed onderwijs voor iedereen toegankelijk moeten maken. Om hun eis kracht bij te zetten, verzamelen de leerlingen zoveel mogelijk handtekeningen. Later dit jaar worden deze aan premier Balkenende aangeboden, met het klemmende verzoek namens alle ondertekenaars zijn invloed als voorzitter van de Europese Unie te gebruiken om meer in onderwijs te investeren.

Organisatoren
De Grootste Lobby Ooit is een wereldwijde actie van Global Campaign for Education (GCE). Bij deze organisatie zijn 400 ontwikkelingsorganisaties en vakbonden van over de hele wereld aangesloten. De Nederlandse partners zijn: De Algemene Onderwijsbond (AOb), Novib en Plan Nederland. Vorig jaar organiseerde de GCE "De Grootste Les Ooit". Aan deze les deden 1.3 miljoen kinderen in 100 landen mee. Daarmee kwam deze les in het Guiness Book of Records.