Ingezonden persbericht


Aangiftecampagne "Illegaal hout is crimineel" groot succes 17.500 aangiftes tegen illegaal hout voor minister

Ruim 17.500 mensen doen vandaag aangifte van het gebruik van illegaal gekapt tropisch hout in Nederland. Greenpeace draagt de drie volle postzakken met steunbetuigingen om 11:30 over aan het ministerie van Justitie. Een gigantische boomstronk uit het Amazone-oerwoud, vandaag op het Plein voor de Tweede Kamer, toont de ernst van illegale houtkap aan. Greenpeace roept samen met de 17.747 ondertekenaars de Nederlandse regering op de import van illegaal hout te verbieden.

Vijftig procent van het tropische hout dat Nederland binnenkomt, is illegaal gekapt. De grootschalige illegale houtkap is een van de grootste bedreigingen voor de laatste oerbossen op aarde. Dit hout komt zonder belemmeringen Nederland binnen en wordt door aannemers, de overheid en de doe-het-zelver gebruikt. Zo troffen onderzoekers van de milieuorganisatie verdacht hout aan bij de Volkerak brug, de VINEX-locatie Leidsche Rijn en de aanleg van de Hoge Snelheidslijn (HSL). Daarnaast deden vele mensen de afgelopen maanden aangifte van het gebruik van mogelijk illegaal hardhout voor kozijnen, geluidschermen, bruggen, parketvloeren, paardenstallen en tuinmeubelen. De milieuorganisatie onderzoekt deze meldingen en doet vandaag aangifte van het gebruik van illegaal hout bij de HSL, de Volkerak brug en Leidsche Rijn.

Het aanbieden van de aangiftes gebeurt op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag, waar Greenpeace een vijf meter hoge boomstronk heeft neergezet om haar eisen te ondersteunen. De stronk is vier meter in doorsnee en weegt zo'n 13.000 kilo. De boom die op deze stronk stond is door illegale houtkappers omgezaagd. Om bomen als deze te bereiken en te vervoeren, vernietigen houtkappers grote stukken bos. Het duurt eeuwen voor het ecosysteem weer enigszins in de oude staat is, als het zich al kan herstellen. Deze boom leverde op de Europese markt zo'n Euro 23.000 op. Onder druk van de internationale markt floreert de illegale houtkap. In veel houtproducerende landen heeft de overheid zijn greep op de houtindustrie volledig verloren, waardoor veel planten- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd.

Gelukkig worden politici, ook in Nederland, zich langzaam bewust van hun verantwoordelijkheid. Geïnspireerd op de Greenpeace-campagne "Illegaal hout is crimineel" wil de Tweede Kamer een Europees verbod op de import van illegaal hout. Tijdens het Nederlands voorzitterschap besluit de Europese Unie over een gezamenlijk actieplan tegen illegaal hout. De acties van Greenpeace hebben er ook voor gezorgd dat Justitie momenteel de betrokkenheid bij de handel in illegaal hout van enkele bedrijven onderzoekt.

Deze betrokkenheid van de Nederlandse politiek is een goede eerste stap. Concrete maatregelen tegen de handel in illegaal hout zijn echter nodig.

Zie ook www.greenpeace.nl

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.

--------------------------------------------