GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 april 2004 10:47
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Strafheffing op Amerikaanse producten na boycot Kyoto

(19 april 2004)

GroenLinks roept staatssecretaris Van Geel op zich binnen de EU hard te maken voor importheffingen op energie-intensieve producten uit de VS. Doordat de VS het klimaatverdrag van Kyoto boycotten, hebben Amerikaanse energie-intensieve bedrijven een concurrentievoordeel ten opzichte van hun Europese concurrenten. Dit is oneerlijk, want het gaat hier om een mondiaal probleem.

De VS ontlopen als grootste gebruiker van fossiele brandstoffen hun verantwoordelijkheid. Dat er menselijke invloed is op het klimaat, is zelfs door Bush erkend.

Het opleggen van importheffingen is binnen het GATT-vrijhandelsverdrag toegestaan wanneer deze 'noodzakelijk' zijn om 'het leven en de gezondheid van mensen, dieren en planten te beschermen' (artikel XX). Hiervan wordt nog weinig gebruik gemaakt omdat landen beducht zijn de confrontatie met handelspartners te zoeken. GroenLinks roept de EU op deze schroom van zich af te schudden, gezien de ernst van de klimaatverandering.

De EU zou importheffingen moeten opleggen op energie-intensieve Amerikaanse producten, zoals auto's, computers en staal. Europese bedrijven moeten binnenkort verplicht zuiniger omgaan met energie. Anders lukt het ze niet de CO2-uitstoot onder het afgesproken Europese emissieplafond te brengen. Amerikaanse producenten hoeven niet te investeren in energiebesparing en hebben daardoor financieel voordeel ten opzichte van hun Europese concurrenten. GroenLinks is sterk voorstander van het Europese emissieplafond, maar vindt het onterecht dat 'freeriders' zoals de VS hiervan profiteren. De VS hebben het grootste gebruik van fossiele energie ter wereld en verpesten daarmee mede het klimaat in de hele wereld.

Een precedent van de importheffing op energie-intensieve producten is het importverbod op zeeschildpad-onvriendelijk gevangen garnalen. In 2002 kregen de VS hiervoor toestemming van het hoogste gerechtshof van de WTO (in de beroemde 'Garnalen-zeeschildpadden-zaak'). Voorwaarden die werden gesteld waren:
1. er moet internationale consensus moet zijn over het milieudoel;
2. er moet recht worden gedaan aan het Rio-principe dat rijke landen een grotere verantwoordelijkheid hebben dan arme landen;
3. binnenlandse producenten of bevriende handelspartners mogen niet worden bevoordeeld;
4. het middel mag pas worden ingezet als met alle relevante handelspartners serieuze pogingen zijn ondernomen om via afspraken de handelsmaatregel te voorkomen. Als de EU het slim aanpakt met de importheffing op energie-intensieve producten kan aan al deze voorwaarden worden voldaan.

GroenLinks zal de importheffingen maandag bepleiten bij een uitgebreid overleg over duurzaamheid.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -