Gemeente Amersfoort

Seniorenonderzoek gemeente Amersfoort en GGD Eemland gaat van start

datum: 9 april 2004

In de week van 19 april zal bij 3.600 zelfstandig wonende Amersfoorters van 65 jaar en ouder een vragenlijst in de bus vallen. Hierin staan vragen over onder andere gezondheid en behoefte aan zorg. De GGD Eemland voert dit onderzoek uit in opdracht van de gemeente Amersfoort. De uitkomsten van dit onderzoek moet de gemeente, instellingen en seniorenorganisaties een goed beeld geven van de gezondheidssituatie en behoefte aan zorg van de oudere bevolking. Daarmee kan het lokale seniorenbeleid beter worden afgestemd op de behoeften van senioren.

De GGD Eemland heeft in nauwe samenwerking met de gemeente het onderzoek voorbereid.
De 3.600 betrokkenen die een vragenlijst krijgen toegestuurd zijn door middel van een
steekproef getrokken uit het bevolkingsregister van de gemeente Amersfoort. Dit betekent dat mensen op basis van het toeval worden uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek.
Het aantal mensen in de steekproef is zo gekozen dat er een goed beeld wordt verkregen van de situatie in Amersfoort én dat ook op wijkniveau betrouwbare uitspraken kunnen worden gedaan.

Bij het opstellen van de vragenlijst zijn diverse instellingen en organisaties betrokken. Hiervoor is begin dit jaar een schriftelijke inspraakronde georganiseerd. In de vragenlijst komen tal van onderwerpen aan de orde die direct of indirect te maken hebben met gezondheid. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar bepaalde lichamelijke klachten en problemen. Ook vragen over alledaagse handelingen die men juist wel of niet kan verrichten komen aan de orde. Hierbij kan gedacht worden aan het uitvoeren van licht en zwaar huishoudelijk werk, het bereiden van een warme maaltijd of het doen van de dagelijkse boodschappen. Vragen over de woonsituatie en de voorzieningen die men eventueel in de woning heeft aangebracht, vormen eveneens een belangrijk onderdeel van de vragenlijst.

Hoe meer mensen de toegestuurde, uitgebreide vragenlijst invullen, hoe beter de resultaten van het onderzoek te gebruiken zijn. De GGD Eemland verwacht dat de meeste senioren het belang van dit onderzoek onderschrijven en daarom ook graag meedoen. De meeste senioren zullen zelf alle vragen kunnen beantwoorden en invullen. Degenen die moeite hebben met het invullen kunnen hulp vragen van iemand in de directe omgeving. Misschien kan één van de kinderen of een goede bekende helpen bij het invullen van de lijst. Ook is het mogelijk een afspraak te maken met een seniorenwegwijzer van de gemeente Amersfoort. Dit is een vrijwilliger die op huisbezoek komt om u hulp te bieden bij het invullen van de vragenlijst.
Het telefoonnummer om hiervoor een afspraak te maken staat in de begeleidende brief.

Alle vragenlijsten worden anoniem, dus zonder naam en adres, verwerkt. Verwacht wordt dat eind 2004 de eerste resultaten kunnen worden gerapporteerd.