Gemeente Voorburg-Leidschendam


Proef met knoflook in Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 19 april 2004
---

Tegen bladluis en mineermot

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt dit jaar een proef met het biologisch bestrijden van insecten op bomen en hanteert daarbij twee verschillende methoden. Tegen bladluis op linden worden lieveheersbeestjes en knoflookextract ingezet; de strijd tegen de kastanjemineermot op paardenkastanjes wordt gevoerd met knoflook.

Beide methoden zijn geheel biologisch en niet schadelijk voor het milieu. In de proef worden op 127 linden lieveheersbeestjes uitgezet, en 21 linden en 6 paardenkastanjes krijgen uitsluitend knoflookextract toegediend. De gemeente wil met deze bestrijding de overlast verminderen die luizen met hun kleverige afscheiding aan de omgeving bezorgen. Daarnaast moet de proef aantonen of knoflookextract een effectief middel is tegen de paardenkastanjemineermot.

Bemoedigend
Tonsel Boomkwekerijen uit Dronten heeft een sap ontwikkeld uit geperste knoflook, dat opneembaar is door de wortels van planten. Experimenten hiermee tonen aan, dat de hoeveelheid insecten op de bomen als gevolg van de geur en de smaak van knoflook sterk vermindert.

Deze methode is onder andere toe te passen voor het verjagen van bladluis bij linden (waardoor het zogenaamde ´druipen´ zal afnemen) en de kastanjemineermot bij paardenkastanjes.
Elders in het land zijn het afgelopen jaar proeven uitgevoerd met dit knoflookextract. De bemoedigende resultaten zijn voor de gemeente Leidschendam-Voorburg aanleiding om op bescheiden schaal een proef te doen.

Doseerbuis
Om het knoflookextract toe te dienen worden speciale buizen in de grond aangebracht, die er voor zorgen dat de knoflook via kleine gaatjes langzaam vrijkomt om door de boom te worden opgenomen. Het knoflookextract wordt eind april/ begin mei aangebracht, omdat rond deze periode de sapstroom van de bomen op gang komt en de knoflook vanuit de wortels naar de bladeren wordt getransporteerd. Medio juli wordt een nieuwe dosis knoflook toegediend om de bomen tijdens de zomer tegen de insecten te beschermen.

Aangetaste kastanjeboom Mineermot
De paardenkastanjemineermot vormt in ons land een plaag; het nietige motvlindertje, dat nauwelijks opvalt, legt eitjes op het blad van de paardenkastanje, waarna de uitgekomen larven zich direct een weg boren in het bladweefsel.

Hierdoor verdwijnt een groot deel van het groene blad en kan de boom minder bouwstoffen aanmaken.

De aantasting is herkenbaar aan bruine vlekken op het blad, waardoor de kastanje midden in de zomer een herfstachtig uiterlijk krijgt. Er zijn tot op heden weliswaar nog geen gevallen bekend waarbij de bomen de aantasting niet overleven, maar ze worden echter wel steeds zwakker en daardoor gevoeliger voor andere ziekten en plagen.

Neerslag
Het is een bekend verschijnsel dat bepaalde soorten linden voor een kleverige neerslag kunnen zorgen op auto´s en trottoirs. Dit druipen wordt veroorzaakt door bladluizen, die de linden in het voorjaar bezoeken. De uitwerpselen van de bladluis bevatten suiker, die voor de kleverige afscheiding zorgen.

Het druipen is hinderlijk voor de omgeving, maar niet schadelijk voor de boom.
Voor de biologische bestrijding van bladluis wordt het inheemse, tweestippelig lieveheersbeestje (adalia bipunctata) ingezet. De resultaten met deze methode van bestrijding zijn zeer uiteenlopend. De weersomstandigheden na het uitzetten van de larven van de lieveheersbeestjes zijn van grote invloed op de kans van slagen van de proef.