Gemeente Tilburg

16-4-2004
Initiatieven bewoners centraal in welzijnsbeleid Tilburg

Wethouder Jan Hamming: We stimuleren zeggenschap en ondernemerschap van Tilburgers
Er gaat flink wat veranderen in het wijk- en buurtwerk in Tilburg. Op 13 april 2004 heeft het college besluiten genomen over de financiële gevolgen van de nota Actief in de Wijk, die in november 2003 is vastgesteld in de raad.

Wijkorganisaties zijn vanaf 1-1-2005 niet meer verantwoordelijk voor het beheer van de wijkgebouwen en het aansturen van het wijk- en buurtwerk. Ze worden, evenals de dorpsraden, wel verantwoordelijk voor het verdelen van de buurtbudgetten en het formuleren van de vraag van bewoners.

Verrijk je wijk
Wethouder Jan Hamming: De verantwoordelijkheid moet weer komen te liggen bij degenen waar het om draait: de mensen in de straat. Vanaf 1 juni 2004 nodigt de gemeente alle inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout uit om zelf in actie te komen om het welzijn in de wijk te vergroten. Betrokkenheid van bewoners wordt beloond via het project Verrijk je Wijk. Het kan gaan om sociale ideeën, zoals een plan van bewoners om de veiligheid in de buurt te vergroten. Maar ook fysieke ideeën zijn welkom, bijvoorbeeld een ijsbaantje met koek en zopie. Die aanvragen kunnen worden ingediend door groepjes bewoners van de wijk, verenigingen, scholen, enzovoort.

De gemeente stelt per wijk een bedrag beschikbaar voor Verrijk je Wijk. Dit totale bedrag heet het buurtbudget. In totaal is voor de wijk een bedrag van 2 euro per inwoner beschikbaar in 2004. In 2005 wordt dat verhoogd tot een bedrag van 4 euro per inwoner . In totaal is er, voor 2004, een bedrag 695.400,- beschikbaar.

De wijkorganisaties en dorpsraden mogen beslissen welke ideeën worden beloond. Ze zullen daarbij mee laten wegen waar de wijk behoefte aan heeft. Dat kan in de ene wijk anders uitpakken dan in de andere. De wijkorganisaties krijgen dit jaar eenmalig een bedrag van 5000,- voor de eerste opstart en ondersteuningsactiviteiten. Wijkorganisaties en dorpsraden, die geworteld zijn in de wijken, kunnen prima inschatten wat het belangrijkst is. Daarvoor is natuurlijk wel belangrijk dat de besturen van de wijkorganisaties en dorpsraden ook echt bestaan uit wijkbewoners. Het liefst zou de gemeente een afspiegeling van de wijk terugzien in de besturen, dus bijvoorbeeld mannen èn vrouwen, jong èn oud, autochtoon èn allochtoon, aldus Hamming.

In de toekomst meer concurrentie
Op dit moment is de Twern de vaste professionele uitvoerder van het wijk- en buurtwerk en het beheer van wijkaccommodaties in de stad Tilburg. Dat zal in 2005 ook nog het geval zijn, maar in de toekomst kunnen meerdere aanbieders een offerte indienen. Voor het einde van het jaar 2004 besluit het college over de termijn waarop de concurrentie mogelijk wordt en over welke taken het dan allemaal gaat. De vraag van bewoners komt echt centraal te staan als het gaat om welzijnsvoorzieningen in Tilburg