Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross - Van Dorp, ter gelegenheid van de opening van het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort op 19 april 2004, Amersfoort

Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren,

Om te beginnen: ik ben onder de indruk van dit bezoekerscentrum dat hier in korte tijd is verrezen. Ik hoop het zo meteen nog beter te kunnen bekijken, maar mijn eerste indruk is: u hebt hier een fraai, stijlvol gebouw neer gezet. Een gebouw, vol symboliek - we horen daar straks vast meer over- dat past bij deze historische plek. Ik wil dan ook de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort en iedereen die bij de bouw betrokken is geweest, feliciteren met deze aanwinst.
Een felicitatie die nog meer op zijn plaats is als we beseffen dat het maar weinig had gescheeld of er had op deze plek niks meer gestaan dat nog herinnert aan Kamp Amersfoort. U kent deze recente geschiedenis veel beter dan ik. U weet dan ook ongetwijfeld dat enige jaren geleden bij toeval een muurschildering in de voormalige administratiebarak is ontdekt, en dat dat het begin was van het herdenkingscentrum Amersfoort.

De moderne geschiedenis van Kamp Amersfoort loopt overigens parallel aan hoe we als samenleving omgaan met ons oorlogsverleden. Vlak na de oorlog wilden we het liefst zo snel mogelijk de oorlog en de bezetting vergeten. We waren druk met de wederopbouw van het land. Er was geen tijd om na te denken over het hoe en waarom van de Tweede Wereldoorlog. Daardoor kwamen ook gevoelens van mensen in de verdrukking. Verwerking van aangedaan leed werd weggestopt.

Zo ging het ook met dit Kamp. We wilden zo snel mogelijk de verschrikkingen die op deze grond plaatsvonden, achter ons laten. Maar wat we met gebouwen wel kunnen - eenvoudigweg slopen- kunnen we niet met onze gevoelens. Wie in Kamp Amersfoort heeft gezeten, vergeet dat nooit. Ervaringen en gevoelens zijn niet met een slopershamer omver te krijgen. En ooit, voor sommige pas vijftig jaar later, komen die gevoelens naar buiten. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Daarom is het zo belangrijk dat Kamp Amersfoort, ondanks alle veranderingen die hier in de buurt hebben plaatsgevonden, de plaats is geworden die het nu is. Een plaats om de herinneringen toe te laten en wellicht te verwerken.

Maar Kamp Amersfoort is óók een plaats waar de geschiedenis spreekt en waarvan we iets kunnen leren.

Haast gelijktijdig met het herstellen van de herinneringen aan Kamp Amersfoort, ontstond in de samenleving steeds meer het besef dat de Tweede Wereldoorlog méér was dan zomaar een gebeurtenis in het verleden. We werden ons ervan bewust dat we van de periode 1940 - '45 en de decennia die er aan voorafgingen, konden leren. Dankzij deze geschiedenis kunnen we onze huidige tijd beter begrijpen. Bovendien kunnen we door de lessen van het verleden voorkomen dat onze samenleving dezelfde fouten maakt als zestig jaar geleden.

Kamp Amersfoort is daardoor, net als Westerbork, Vught en het Indisch Huis, niet alleen een plek voor oorlogsgetroffenen. In toenemende mate zal dit voormalig gevangenenkamp de lessen uit het verleden vertellen aan mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt. Ook mijn beleid is daar op gericht: het vergroten van kennis over achtergronden van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode die daar aan vooraf ging. Dat gebeurt voornamelijk door leerzame voorlichtingsprojecten. In Kamp Amersfoort zijn die voor een belangrijk deel gericht op mensen in geüniformeerde beroepen. Aanleiding hiervoor is dat dit terrein zowel tijdens als na de oorlog geüniformeerde diensten, zoals militairen en politie, huisvestte. Voor hen is onder meer het project `Het uniform, vrees of veiligheid' opgezet.
Dit project leert de cursisten ondermeer dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor hun gedrag en daden. En daarmee is de link met Kamp Amersfoort duidelijk gelegd. Veel mensen in uniform hebben in de oorlog hun grenzen op een afschuwelijke manier verlegd. Dit kamp getuigt daarvan. Het is goed dat toekomstige militairen en politieagenten zien hoe dat mogelijk is geweest, zodat ze daardoor meer bewust worden van hun eigen grenzen.

Inmiddels is duidelijk dat Kamp Amersfoort met haar lessen uit het verleden Toespraak steeds meer mensen weet te bereiken. Ik heb begrepen dat het bezoekersaantal jaarlijks nog steeds toeneemt. Vorig jaar kwamen hier 25.000 mensen. Een groot deel daarvan waren militairen en politieagenten.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Met dit bezoekerscentrum zal dat aantal ongetwijfeld nog verder toenemen.

Dames en heren,
Het is vandaag 19 april. Enerzijds een belangrijke dag omdat het bezoekerscentrum wordt geopend. Daardoor kan Kamp Amersfoort nog meer invulling geven aan haar functie als herinneringscentrum en geschiedenisles. Maar 19 april is ook de dag waarop het Rode Kruis Kamp Amersfoort overnam. Vandaag 59 jaar geleden. Daarmee kwam een einde aan een verschrikkelijke periode.
Vanmiddag wordt deze bevrijding, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, herdacht.

Deze twee gebeurtenissen op één dag, maken duidelijk hoe Kamp Amersfoort een schakel is naar het heden en het verleden. Leren en herinneren, daar gaat het om. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Ik dank u voor uw aandacht.

-0-0-0-

Toespraak


---- --