Kansrijke groepen welkom in Bos en Lommer
Stadsdeel Bos en Lommer heeft met de woningcorporaties De Key, Woonmaatschappij Zomers Buiten, Eigen Haard/Olympus Wonen, AWV, Far West en Ymere afspraken gemaakt over de directe toewijzing van woningen aan specifieke doelgroepen. Het gaat daarbij met name om mensen die in de zorg, het onderwijs of bij de politie werken, om studenten en om mantelzorgers. De afspraken maken deel uit van het zogenaamde woonruimteverdelingsexperiment, waarmee Bos en Lommer de instroom van middengroepen en toekomstige middengroepen wil stimuleren. Overigens krijgen stadsvernieuwingsurgenten nog steeds voorrang op de vrijkomende woningen.
Het woonruimteverdelingsexperiment, waarin stadsdeel Bos en Lommer, de Dienst Wonen en de corporaties samenwerken, is op 1 maart 2004 van start gegaan. Het experiment kent drie onderdelen: het loslaten van de inkomensnorm, de toewijzing aan doelgroepen en het versneld splitsen van particuliere huurwoningen.
De toewijzing aan specifieke doelgroepen - buiten de Woningkrant om - vindt plaats op grond van bestaande afspraken in het Convenant Woonruimtebemiddeling. Jaarlijks zullen maximaal 200 woningen, verdeeld over verschillende complexen, voor de doelgroepen beschikbaar komen. Het experiment kan tot vier jaar worden verlengd.
Een voorstel tot versneld splitsen van particuliere huurwoningen wordt op 28 april 2004 aan de Amsterdamse Gemeenteraad voorgelegd. De inkomensnorm bij woningtoewijzing in Bos en Lommer is inmiddels losgelaten, voorlopig voor de duur van één jaar.