STICHTING GREENPEACE NEDERLAND


Greenpeace: Van Geel moet streng Europees chemicaliënbeleid afspreken
BLOEDONDERZOEK NAAR GIFTIGE STOFFEN GESTART

Medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Groningen beginnen vandaag met het afnemen van bloed voor het onderzoek naar schadelijke stoffen bij mensen. Greenpeace Nederland laat dit onderzoek onder verantwoordelijkheid van professor Sauer van het Academisch Ziekenhuis uitvoeren. Op 4 april vroeg de milieuorganisatie in het radioprogramma Vroege Vogels of mensen me wilden doen aan dit onderzoek. Uit de ruim 1400 reacties, zijn ongeveer 100 mensen geselecteerd op basis van regio, geslacht en leeftijd. Het onderzoek richt zich op giftige stoffen die slecht afbreken in het milieu. Deze stoffen zitten in veel dagelijkse producten zoals computers, vinylzeil en parfum en ze belanden zowel tijdens de productie, het gebruik als de afvalfase in het milieu. De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuw Europees chemicaliënbeleid. Greenpeace wil dat in Europa de productie en toepassing van giftige stoffen verboden wordt. Om dit te ondersteunen kan het publiek meedoen aan de handtekeningenactie: eis een lichaam zonder gif.

Het bloed wordt onderzocht op ftalaten, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, fenolen (alkylfenolen en alkylfenol ethoxylaten, bisfenol-A) en organotins. Deze stoffen zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Vaak hopen ze zich op in het vetweefsel van mens en dier en komen zo terecht in de voedselketen. Onderzoekers vonden de schadelijke stoffen terug in sediment, schelpdieren, visdiefjes, walvissen en ijsberen. Het gaat om stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn; vaak zijn het notoire hormoonverstoorders. Een van de stoffen leidde tot geslachtsverandering bij krokodillen. Het is niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek doet naar deze stoffen. Ze werden eerder aangetoond in regenwater en daarvoor in huisstof. Vorige week nog bleek uit onderzoek van Greenpeace International dat deze stoffen ook in Disney-kinderkleding zijn aangetroffen.

Twee weken geleden publiceerde Greenpeace Nederland het rapport Gif bloedlink - het verhaal dat niemand wil horen. Dit rapport geeft niet alleen aan waar de giftige stoffen eerder werden aangetroffen, maar ook wat de schadelijke effecten kunnen zijn. Zeven wetenschappers geven in dat rapport hun commentaar. Hoe sterk hun visies ook uiteenlopen, over één ding is weinig discussie: dit soort stoffen hoort niet thuis in ons milieu en dus niet in het lichaam van mens en dier.

Greenpeace is samen met andere organisaties een handtekeningenactie gestart: eis een lichaam zonder gif. Er zijn speciale ansichtkaarten gericht aan Staatssecretaris Van Geel van Milieu, waarop mensen hun handtekening kunnen zetten. Ook via de Greenpeace-website kunnen mensen meedoen aan de actie. De handtekeningenactie wordt ondersteund door de Consumentenbond, de FNV, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming, Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, WECF en Stichting Reinwater.

Nederland is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Greenpeace wil dat Van Geel zich inzet voor een streng Europees chemicaliënbeleid (REACH) met een verbod op de productie en het gebruik van giftige stoffen en de afspraak dat de industrie overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Voor veel schadelijke stoffen of toepassingen bestaan al alternatieven. Bovendien wil de milieuorganisatie dat voordat de stoffen op de markt gebracht mogen worden, bewezen is dat stoffen daadwerkelijk veilig zijn (voorzorgsprincipe). Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen met deze wettelijke maatregelen kan een eind gemaakt worden aan deze onnodige vervuiling van het milieu.