CSD 12/13

CSD 12 (NY, 19 - 30 april 2004)

Van 19-30 april 2004 vindt de twaalfde zitting van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD 12) plaats. Deze commissie is belast met de uitvoering van de internationale afspraken op het gebied van mondiale duurzame ontwikkeling, gemaakt tijdens de VN Conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling (Rio, 1992) en de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling (WSSD) in september 2002 in Johannesburg. De commissie vergadert in cycli van twee jaar. Het eerste jaar - de zogenaamde review session - worden obstakels voor implementatie benoemd en mogelijke benaderingen en best practices geïdentificeerd. Het tweede jaar - de zogenaamde policy session - komen beleidsopties en acties, die ondernomen moeten worden om de obstakels het hoofd te bieden, aan de orde.

In 2004 en 2005 staan de thema's water, sanitatie en habitat op de agenda.
Voor meer informatie over CSD 12, zie de officiele VN website.

Debat 'Water, sanitatie en habitat: de realisatie van de VN Millenniumdoelstellingen via een samenhangende aanpak' 11 maart 2004

De NCDO, Netherlands Water Partnership (NWP) en het Habitat Platform organiseren op donderdag 11 maart 2004 het maatschappelijk debat 'Water, sanitatie en habitat: de realisatie van de VN Millenniumdoelstellingen via een samenhangende aanpak'. De bijeenkomst wordt gehouden van 13.00-17.00 uur in het SER-gebouw in Den Haag en vindt plaats ter maatschappelijke voorbereiding van de twaalfde zitting van de VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD 12 - 19-30 april 2004).


Kader en doel van het debat
In 2004 en 2005 staan de thema's water, sanitatie en habitat op de CSD agenda. Doel van het debat op 11 maart is niet om reeds gevoerde discussies te herhalen. Op de thema's water, sanitatie en habitat zijn binnen verschillende internationale fora agenda's en actieprogramma's, met doelstellingen en uitdagingen, aangenomen. Ook alle knelpunten en belemmeringen die de realisering van de gemaakte afspraken in de weg staan zijn per sector uitvoerig bediscussieerd en benoemd. We weten derhalve wat ons te doen staat binnen elke sector. Te vaak echter, als op regeringsniveau ambitieuze plannen worden gelanceerd, gaat het mis: de uitvoering stagneert. Politieke oplossingen blijken te abstract en sectorgericht geformuleerd en gaan onvoldoende uit van de prioriteiten van bewoners en lokale partijen. Lokale overheden, verantwoordelijk voor de locale planning en "huishouding" op het gebied van water, sanitatie en huisvesting, blijken vaak te zwak om goed te kunnen functioneren in deze rol. In het algemeen kan gesteld worden dat projecten niet van de grond komen omdat er een gebrek is aan technische, intellectuele, financiële en/of institutionele capaciteit.

De vraag die centraal staat op 11 maart is dus: hoe kunnen politieke afspraken vanuit een integrale duurzame benadering worden omgezet in resultaat? Uitgangspunt daarbij is dat mensen in ontwikkelingslanden een goed idee hebben van wat ze willen en nodig hebben. Juist voor het slagen van lokale initiatieven is het van belang om alle partijen te betrekken in de behoefteformulering alsmede bij de analyse van de achterliggende factoren en de formulering van interventies. Daarnaast is het cruciaal om uit te gaan van een samenhangende aanpak van de verschillende sectorgebonden knelpunten (op het gebied van water, sanitatie, habitat, ...).