Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 16 / 2004)

afbeelding Amstel Gold Race Amstel Gold Race op 18 april

Op zondag 18 april vindt de jaarlijkse Amstel Gold Race plaats. In verband hiermee kunt u niet meer parkeren op de Markt vanaf zaterdag 18.00 uur tot zondag na de laatste doorkomst van de renners. Tijdens de race worden ook enkele straten korte tijd autovrij gehouden.

dotline

afbeelding Leeuwenborgh Opleidingen Inspraakbijeenkomst Leeuwenborgh Opleidingen

Leeuwenborgh Opleidingen heeft bij de gemeente een bouwplan ingediend. Op maandag 19 april begint om 19.30 uur een informatie- en inspraakbijeenkomst in de collegezaal van Leeuwenborgh Opleidingen aan de J. van Stolberglaan.

> Infokrant Centrumplan Wittevrouwenveld > Detectorverbod > Evaluatie horecanota > Voorbereidingsbesluiten > Hogere waarde Wet geluidhinder > Parkeerplaatsen Professor Pieter Willemstraat > Wijziging wegsleepverordening 2002 > Aanvraag afwijking sluitingstijden > Plakverbod > Verordening Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

Amstel Gold Race op 18 april

Afbeelding Amstel Gold Race In Maastricht wordt op zondag 18 april 2004 voor de 39e keer de jaarlijkse wielerklassieker Amstel Gold Race verreden. De start is op de Markt in Maastricht, de finish op de Cauberg in Valkenburg.

Om 09.00 uur worden de renners voorgesteld op het grote podium op de Markt. Om 10.15 uur vertrekt de wielerkaravaan vanaf de Markt, via Hoenderstraat, Wilhelminabrug, Franciscus Romanusweg, Willem Alexanderweg, Galjoenweg en Fregatweg richting Bunde. Daarna gaat de route door het Heuvelland. Omstreeks 12.00 uur rijden de renners vanaf Berg en Terblijt Maastricht binnen. Via de Bergerstraat, Vijverdalseweg, Akersteenweg en Keerderberg vervolgen ze hun route via het zuidelijk deel van het Heuvelland.

Rond 14.50 uur doet de karavaan opnieuw Maastricht aan. Deze doorkomstroute leidt via Terblijterweg, Olympiaweg, Stadionweg, Marathonweg, Kasteel Erensteinstraat, Meerssenerweg, Viaductweg, Franciscus Romanusweg, Wilhelminabrug, Hoenderstraat, Markt, Grote Gracht, Helmstraat, Vrijthof, Papenstraat, Bouillonstraat, Tongersestraat, Prins Bisschopsingel, Kennedybrug, Akersteenweg richting Cadier en Keer.

Verkeer / parkeren

Vrijdag 16 april wordt na afloop van de weekmarkt het podium van de Amstel Gold Race opgebouwd. De Markt blijft bereikbaar om te parkeren, maar enkele plaatsen zijn afgezet met hekken. Zaterdag 17 april kunt u na 18.00 uur niet meer op de Markt parkeren.

Tijdens de race worden betreffende straten korte tijd autovrij gehouden. Zodra de karavaan is gepasseerd, worden deze straten weer vrijgegeven. De Markt blijft gesloten voor parkeren tot na de doorkomst van de renners rond 15.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op: www.amstelgoldrace.nl

top

Inspraakbijeenkomst Leeuwenborgh Opleidingen

afbeelding Leeuwenborgh Leeuwenborgh Opleidingen heeft bij de gemeente een bouwplan voorgelegd. De gemeente houdt hierover op maandag 19 april om 19.30 uur een informatie- en inspraakbijeenkomst in de collegezaal van Leeuwenborgh Opleidingen aan de J. van Stolberglaan.

Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Leeuwenborgh Opleidingen is ontstaan uit een aantal fusies. Momenteel is het ROC gevestigd op verschillende locaties in Maastricht. Dit is inefficiënt en beperkt de mogelijkheden tot investeringen in vernieuwende onderwijsconcepten. De concentratie van alle Leeuwenborgh Opleidingen aan de J. van Stolberglaan moet het (middelbaar) beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie een belangrijke kwaliteitsimpuls geven.

Het bouwplan voor de nieuwbouw van Leeuwenborgh past binnen het bestemmingsplan Zuidelijk Deel Wyckerpoort-Oostermaas. De inspraak heeft betrekking op de volgende twee aspecten: - een overbouwing ('luchtbrug') tussen het bestaande schoolgebouw ten oosten en de nieuwbouw ten westen van de J. van Stolberglaan - de bouw van een aantal garages t.b.v. particulieren (ter hoogte van de huidige gymzaal).

Beide onderdelen kunnen alleen worden gerealiseerd na vrijstelling, zoals bedoeld in artikel 19 van de WRO (Wet op de Ruimtelijke Ordening). De inspraakronde maakt deel uit van de artikel 19-procedure en loopt van 15 april tot en met 12 mei 2004. Tot 12 mei kunt u schriftelijke reacties sturen naar: Gemeente Maastricht, Afdeling Stedelijke Inrichting, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Tijdens de inspraakperiode ligt een dossier met tekeningen ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket). Verder wordt tijdens de bijeenkomst het plan uitgebreid toegelicht. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen in te brengen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw P. Satijn, projectleider, e-mailadres: pascalle.satijn@maastricht.nl, telefoonnummer (043) 350 45 26, of mevrouw E. Oosterbaan van de afdeling Communicatie, e-mailadres: elise.oosterbaan@maastricht.nl, telefoonnummer(043) 350 42 16.

top

Infokrant Centrumplan Wittevrouwenveld

In de afgelopen tijd is hard gewerkt aan de voorbereiding van het Centrumplan Wittevrouwenveld dat in september 2003 door de gemeenteraad is aangenomen. Binnenkort gaat de schop de grond in en begonnen met de verbouwing van het Trefcentrum. Reden genoeg om alle buurtbewoners opnieuw te informeren. Eerder zijn er al informatiebijeenkomsten en een grote Informatiemarkt gehouden. Deze week wordt in heel Wittevrouwenveld en in Wyckerpoort-noord de eerste editie van de nieuwe informatiekrant verspreid.

De vier belangrijkste onderdelen van het Centrumplan zijn:

1. een totale vernieuwing van het Trefcentrum 2. een groot aantal nieuwe huur- en koopwoningen (in de Electrobuurt en op het Essentterrein) 3. een nieuw winkelcentrum aan de Voltastraat en tevens het opwaarderen van de Frankenstraat 4. herinrichting van de openbare ruimte met groen.

U kunt de infokrant krijgen bij het buurtinformatiecentrum aan de Aartshertogenstraat 24 en bij het GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket). Binnenkort vindt u hier de digitale versie van de infokrant. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elise Oosterbaan, voorlichting stadsdeel noordoost, telefoonnummer (043) 350 42 16 of elise.oosterbaan@maastricht.nl.

top

Detectorverbod

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de raad van de gemeente Maastricht op 6 april 2004 de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft aangevuld met een detectorverbodsbepaling om archeologische vindplaatsen in de gemeente beter te beschermen. Op basis van deze bepaling kunnen burgemeester en wethouders terreinen aanwijzen waarop het zonder vergunning verboden is zich met een metaaldetector te bevinden.

Dit besluit is opgenomen in het Gemeenteblad van 15 april 2004 onder nr. C-21 en treedt in werking zes weken na de dag van deze bekendmaking. De APV-aanpassing ligt gratis ter inzage bij het GemeenteLoket. U kunt een kopie krijgen tegen betaling van een bedrag aan leges. Dit raadsbesluit valt onder de werking van de Tijdelijke Referendumwet, dus kan hierover iedereen een referendum aanvragen.

top

Evaluatie horecanota

In 1996 is in Maastricht de horecanota vastgesteld. Doel van die nota: het bereiken van een nieuw evenwicht tussen de aantrekkelijkheid van de Maastrichtse horeca en de leefbaarheid van de binnenstad. Dit jaar wordt de horecanota geëvalueerd.

In de enquête Buurtpeiling die Maastrichtenaren voor de carnaval in de bus kregen, waren al een paar vragen opgenomen over de horeca. De antwoorden op die vragen worden bij de evaluatie betrokken. Om de mening van bewoners te peilen over het complete horecabeleid worden binnenkort interviews afgenomen met alle betrokken partijen, waaronder contactpersonen van buurtraden en -bladen. De uitkomst van de evaluatie moet inzicht geven in de effecten van het Maastrichtse horecabeleid van de afgelopen jaren. Daarnaast kan het uiteindelijke evaluatierapport worden gebruikt als basis voor het formuleren van toekomstig horecabeleid.

top

Voorbereidingsbesluiten

De Burgemeester brengt ingevolge het bepaalde in artikel 22 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ter openbare kennis, dat de raad der Gemeente Maastricht in zijn openbare vergadering van 6 april 2004 heeft besloten te verklaren, dat een bestemmingsplan wordt voorbereid:

1. voor het oostelijk gebied van St. Maartenspoort; 2. voor het gebied Belvédère, m.u.v. van stort en Vernichroterrein.

Deze besluiten treden met ingang van 15 april 2004 in werking en liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket.

Is uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking. Dit moet minimaal bevatten: naam en adres van de indiener, datum, omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, de gronden van het bezwaar en een ondertekening. Richt het bezwaarschrift aan: De Raad van de Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

top

Hogere waarde Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken bekend, dat de door Gedeputeerde Staten van Limburg vastgestelde hogere grenswaarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder, ten behoeve van drie geprojecteerde woningen (als onderdeel van 19 nieuw te bouwen woningen) aan de Sibemaweg onherroepelijk is. Dit omdat tegen het besluit geen bezwaarschrift of verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Het onherroepelijk besluit ligt ter inzage bij het GemeenteLoket.

top

Parkeerplaatsen Professor Pieter Willemstraat

Burgemeester en wethouders hebben besloten de vergunninghoudersplaatsen aan de Professor Pieter Willemstraat tegenover de huisnummers 21 tot en met 35 te verplaatsen naar de andere kant van de straat (naar de kant van de woningen). De huidige kant is bestemd voor bezoekersparkeren. Daar kan vrij worden geparkeerd. Het besluit ligt vanaf 15 april vier weken ter inzage bij het GemeenteLoket.

top

Wijziging wegsleepverordening 2002

Als een auto moet worden weggesleept en de bestuurder verschijnt ter plaatse kan het voertuig worden teruggegeven. De bestuurder moet dan wel onmiddellijk de kosten aan de sleper betalen die voor het voorbereiden van het wegslepen zijn gemaakt.

Daarbij kunnen zich de volgende situaties voordoen:

1. Er zijn nog geen werkzaamheden aan het voertuig verricht, maar de takelwagen is al besteld of ter plaatse: dan moeten de voorrijkosten worden betaald. Deze bedragen 63,50 euro. 2. Er zijn wel werkzaamheden verricht aan het voertuig: dan moeten de voorrijkosten en de kosten van deze werkzaamheden worden betaald. Deze kosten bedragen 100,- euro.

In het verleden moest in de tweede situatie het volle wegsleeptarief van 174,70 euro worden betaald. Dit bedrag is als onevenredig hoog ervaren, zodat het college de gemeenteraad heeft voorgesteld een apart tarief voor deze situatie vast te stellen. Na overleg met de wegsleper is dit tarief vastgesteld op 100,- euro. Zes weken na deze bekendmaking zal het nieuwe tarief worden toegepast.

Nieuwe bewaarplaats

Inmiddels heeft Bergingscentrale Maastricht (voorheen Botaxi) zijn bedrijf verplaatst van de M. Heugenstraat naar de Karveelweg. Weggesleepte auto's moeten voortaan dus worden afgehaald aan de Karveelweg. Het volledige adres is Bergingscentrale Maastricht, Karveelweg 16, 6222 NH Maastricht.

Tijdelijke Referendumwet

De wegsleeptarieven zijn opgenomen in de Wegsleepverordening 2002. De raad heeft deze tarieven vastgesteld. Voor de invoering van dit nieuwe tarief moet de Wegsleepverordening 2002 gewijzigd worden. Aangezien deze wijziging valt onder de werking van de Tijdelijke Referendumwet, kan iedereen een referendum over deze wijziging aan vragen. Het besluit tot wijziging van Wegsleepverordening Maastricht 2002 en het besluit tot aanpassing van de openingstijden van de nieuwe bewaarplaats aan de Karveelweg liggen vanaf 15 april 2004 ter inzage bij het GemeenteLoket.

top

Aanvraag afwijking sluitingstijden

Ter inzage ligt het voornemen om op de aanvraag van de heer J.H.L. Breikers, Koestraat 14-16, 6211 HR Maastricht, ontheffing te verlenen van het sluitingsuur voor de maandag tot en met zondag (gehele week) tot 05.00 uur voor zijn horecabedrijf De Bonte Kooy (Koestraat 14-16).

De aanvraag en bijbehorende stukken kunnen worden ingezien: van donderdag 15 april 2004 tot en met donderdag 29 april 2004 bij het GemeenteLoket. Vanaf 29 april kunt u telefonisch een afspraak maken om de stukken in te zien bij de afdeling Milieu & Bedrijf, (043) 350 44 31.

Belanghebbenden kunnen tot en met 29 april 2004 tegen de aanvraag hun zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij de Burgemeester, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, of mondeling bij afdeling Milieu en Bedrijf van Gemeente Maastricht.

top

Plakverbod

In de raadsvergadering van 6 april 2004 is in aanvulling op de 14 oktober 2003 geaccordeerde wijziging van artikel 2.4.2. van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Maastricht (plakverbod) de inwerkingtreding van het artikel bekrachtigd. Op grond van het gewijzigde artikel kunnen nu opdrachtgevers aansprakelijk gesteld worden.

top

Verordening Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

De gemeenteraad heeft op 6 april 2004 de verordening Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens vastgesteld. Hierin regelen burgemeester en wethouders de systematische verstrekking van gegevens aan `binnengemeentelijke' afnemers (zoals de belastingdienst en onderwijsdienst), de toegang van die afnemers tot de basisadministratie en de verbanden tussen de basisadministratie en andere gegevensverzamelingen van de gemeente. Burgemeester en wethouders kunnen gegevens verstrekken in de gevallen als bedoeld in artikel 100 van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Zij stellen hiervoor nadere regels.

Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie en werkt terug tot 1 september 2001. De verordening kan worden aangehaald als: Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens Maastricht (Verordening GBA Maastricht).

top

Zoeken _______________

GemeenteLoket


Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket

 Zie het origineel