Ingezonden persbericht
Persbericht
(Houten/Lopik/Maarssen/Wijk bij Duurstede/Woerden, 16 april 2004)
Inter-Provinciale bundeling van krachten in
verzet tegen windturbinelocaties
Tegen de plannen van de Provincie en enkele gemeenten om wind-turbines in de nabijheid van woonomgevingen te plaatsen, is veel verzet gerezen. De Provincie heeft laten weten dat er meer dan 6500 bedenkingen tegen het Streekplan zijn binnengekomen. Dat de bezwaren voor het overgrote deel tegen de windturbinelocaties zijn gericht is niet verwonderlijk. Je zal maar een rij windturbines ter hoogte van de Domtoren en een rotordiameter waarin een Boeing 747 in past naast de deur krijgen.
Waar de Provincie terdege rekening mee moet houden is, dat wanneer men toch over gaat tot het plaatsen van deze windturbines, de gemeenten voor de kosten van plan- en gevolgschades opdraaien. De waarde en de verkoopbaarheid van woningen in de directe omgeving van windturbines zal namelijk aanmerkelijk dalen. Er is inmiddels jurisprudentie over toekenning van 30% waardeverminde-ring van woningen tot op een afstand van 2 kilometer. Wat dit aan claimbedrag in onze provincie kan inhouden, wordt op dit moment uitgezocht.
Een markant feit daarbij is dat planschade bij de gemeente van inwoning moet worden ingediend. De gemeente kan dit niet afwentelen op de provincie of de projectontwikkelaar/initiatiefnemer. Het kan zelfs zijn dat een gemeente voor planschade opdraait, wanneer in een buurgemeente windturbines komen. In geval van bijvoorbeeld de locatie Breukelen is dit dan de gemeente Maarssen en bij de locatie Reeuwijk de gemeente Woerden.
Inmiddels zijn door de VVD vragen aan het Kabinet gesteld over o.a. de hoogte van de subsidies voor windenergie. Te hopen is dat ook op dat niveau nog eens kritisch naar de zaak wordt gekeken. Terwijl de burgers keer op keer met bezuinigingoperaties en premieverhoging worden geconfronteerd, kan het toch niet zo zijn dat er de komende 15 jaar 23 miljard aan subsidie voor machines - met hooguit 20% rendement - wordt uitgegeven!
Overal waar windturbinelocaties zijn gepland, zijn inwonersgroepen actief om de realisatie daarvan te voorkomen. De bedenkingen tegen de geplande locaties zijn met ter zake doende argumentatie onderbouwd. Hierbij moet worden benadrukt dat deze inwonersgroepen niet tegen 'Groene (wind)energie zijn, maar dat het voor onze dichtbevolkte provincie meer verantwoord is om naar beter geschikte locaties of alternatieve energievormen te kijken.
De Provincie heeft nooit verwacht dat het draagvlak voor windturbines zo gering zou zijn en het protest zo groot. Zij is nog steeds doende bevestigingen van ontvangst te verzenden. Wanneer slechts de helft van de indieners gebruik maakt van de uitnodiging om door Provinciale Staten nader gehoord te worden, dan is er al van minstens 35000 minuten sprake. Dit past natuurlijk op geen enkele wijze in de gemaakte tijdplanning. En dan hebben we nog maar niet over de kosten daarvan. Hoe dit nu verder gaat is nog duister.
Uit de persuitingen van de vorige week blijkt dat op het Provinciehuis verwarring heerst: 'dat er minder locaties komen' wordt tegengesproken, uitleg van de situatie is verschillend en helderheid is er niet. Dat de portefeuillehouder zegt: 'alles blijft zo als het is tot aan de discussie in Provinciale Staten', is begrijpelijk. Anders zou het College van Gedeputeerde Staten bij voorbaat al concessies doen. De spannen-de vraag is dan ook of de volksvertegenwoordigers in Provinciale Staten en in gemeenteraden aan de roep van de inwoners gehoor geven. Enkele gemeente-besturen hebben zich inmiddels al tegen de daar geplande locatie uitgesproken.
Dat de bezwaarmakende inwonersgroepen onderling contact intensief hebben gekregen, is bijna vanzelfsprekend. Eind vorige maand is een aantal rond de tafel gaan zitten om te bezien in hoeverre de krachten kunnen worden gebundeld. Het betreft inwonersgroepen uit Houten, Lopik, Maarssen, Woerden en Wijk bij Duur-stede. Andere groeperingen uit de provincie Utrecht kunnen zich daarbij aansluiten (0348-44.2016). Op landelijk niveau is het 'Nationaal Kritisch Platform Wind-energie' actief, waar op landelijk niveau eenzelfde beweging plaatsvindt. Uiteraard wordt daarmee nauw contact onderhouden.
Een van de activiteiten die de Inter-Provinciale bundeling gaat ondernemen is het benaderen van de fracties van Provinciale Staten. Gebleken is dat de politiek voor-namelijk vanuit de lobby voor windenergie haar informatie heeft verkregen. Daaronder zijn ook degenen (o.a. Eneco) die aan windenergie veel (subsidie)geld willen verdienen, hetgeen de eenzijdigheid van informatie nog verder in de hand werkt.
De betrokken inwonersgroepen hebben inmiddels zoveel kennis over windenergie vergaard, dat zij in staat zijn de ontbrekende informatie onder de aandacht te brengen. Dat laat een ander beeld zien en roept de vraag op of indertijd in Den Haag wel een juiste beslissing is genomen om zoveel windturbines op land te willen plaatsen. Net zo weinig doordacht zijn de provincies het BLOW-akkoord (Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie) aangegaan. De pro-vincie Utrecht is daarbij een inspanningsverplichting voor 50 MW aangegaan, hetgeen geen dwingende realisatieverplichting inhoudt.
Nadere persinfo: J. Bakker, 0348-44.2016 (tot maandag 19 april 10.00 uur a.s.
en na vrijdag 24 april)
---- --