Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT VAN WERELD NATUUR FONDS, POLETRACK, ESA EN ESSENT

Zeist, 14 april 2004

Wetenschappelijke expeditie POLE TRACK repeteert op noordpoolijs

Op 17 april aanstaande gaat een internationaal team vanuit Nederland naar de Noordpool. Tijdens een korte expeditie van nog geen twee weken worden de nieuwste materialen en technieken getest voor een expeditie die begin volgend jaar een unieke bijdrage gaat leveren aan het onderzoek naar klimaatverandering. Dan zal er gedurende twee maanden meer dan 1000 kilometer noordpoolijs in kaart gebracht worden. De expeditie POLE TRACK werkt nauw samen met het Wereld Natuur Fonds, energiebedrijf Essent en het Europese ruimtevaartinstituut ESA. Wetenschappers van over de hele wereld adviseren de expeditie en maken gebruik van de metingen.

Testexpeditie
De hoofdexpeditie van 2005 kan niet zonder gedegen voorbereiding. Daarom zal er op zaterdag 17 april tot en met 2 mei a.s. een belangrijke testexpeditie gemaakt worden op het noordpoolijs. Tijdens deze korte ski-expeditie naar de noordpool worden onder andere prototypes van de sledes, kleding, zonnecellen en het instrumentarium getest. Daarnaast worden er testen gedaan met webapplicaties die de expeditie in staat moeten stellen live te communiceren met het internationale publiek. Bijzonder aan de testexpeditie is dat een aantal Nederlandse vrijwilligers meegaat en daarmee een bijdrage leveren aan de voorbereidingen op de hoofdexpeditie. De deelnemers zijn daarvoor getraind in Nederland. Een van de deelnemers is Philip de Roo. Deze voormalige Ranger van het Wereld Natuur Fonds maakte eerder al een expeditie naar de kustgebieden van de Zuidpool waarbij hij rapporteerde aan Prins Willem Alexander. Nu wordt hij door expeditieleider Marc Cornelissen opgeleid om volgend jaar leiding te geven aan een internationale groep jongeren die de expeditie zal ophalen op de Noordpool. Dan zal de expeditie vanaf het ijs een oproep doen om de Noordpool en het wereldwijde klimaat in bescherming te nemen door te kiezen voor duurzame energie.

Hoofdexpeditie
Zowel de testexpeditie als de hoofdexpeditie is een initiatief en staat onder leiding van de Nederlandse poolreiziger Marc Cornelissen die eerder zowel de Geografische Noord- en Zuidpool bereikte. Hij wordt vergezeld door Petter Nyquist uit Noorwegen en Doug Stoup uit de Verenigde Staten, beiden zeer ervaren poolreizigers. POLE TRACK is een internationale noordpoolexpeditie die een bijdrage levert aan het onderzoek naar klimaatverandering, aandacht vraagt voor dit thema maar vooral ook voor de oplossingen die bijdragen aan het terugdringen van het broeikaseffect. Het is voor het eerst dat een private expeditie op deze schaal een bijdrage levert aan het onderzoek naar klimaatverandering. De expeditie zal speciaal ontwikkelde, lichtgewichte weerstations uitzetten en aan de hand van dagelijkse metingen de sneeuwlaag op het noordpoolijs in kaart brengen. De metingen en verplaatsingen van de weerstations vertellen wetenschappers meer over de veranderende dynamiek van het noordpoolijs. De dagelijkse dikte- en temperatuurmetingen van het sneeuwoppervlak dienen als referentie voor de waarnemingen van CryoSat, een nieuwe satellietmissie van de ESA die vanaf eind dit jaar met ongekende precisie het exacte volume van het noordpoolijs in kaart zal brengen.

Noordpool graadmeter voor klimaatverandering
Het is niet voor niets dat deze expeditie zich richt op de Noordpool. De gedragingen van het noordpoolijs worden als voorbode gezien van ontwikkelingen in het wereldwijde klimaat. De Noordelijke IJszee is uiterst gevoelig voor temperatuurveranderingen en veranderingen in de lucht en zeestromingen. Het zeeijs op de Noordpool smelt in hoogtempo met maar liefst 9% per tien jaar. Deze expeditie levert een bijdrage aan een wereldwijde en meerjarige inspanning om deze ontwikkelingen te doorgronden en te omvatten in een betrouwbaar klimaatmodel.

Aandacht voor oplossingen
Bij de aandacht voor klimaatverandering hoort ook de aandacht voor oplossingen die de menselijke invloed op het klimaat verder kunnen terugdringen. Ook daar zal de expeditie ruim aandacht aan besteden samen met (markt)partijen die hierin een vooraanstaande rol spelen zoals de Nederlandse energiebedrijf Essent, de uitvinder van het product Groen Stroom en het Wereld Natuur Fonds.
--- einde bericht ---



Wereld Natuur Fonds Nederland