Centrum voor Werk en Inkomen
16 april 2004
Werkgevers mogen voor aantal beroepen sneller personeel uit nieuwe EU-lidstaten aannemen
Werkgevers kunnen vanaf 1 mei voor een beperkt aantal beroepen sneller een tewerkstellingsvergunning krijgen om personeel uit de nieuwe EU lidstaten in te zetten. Dat staat in een brief die CWI vandaag aan staatssecretaris Rutte heeft gestuurd. Het gaat om functies waarvoor in Nederland moeilijk werknemers te vinden zijn, terwijl er in de toetredende landen wel personeelsaanbod is. De vereenvoudigde procedure geldt voor de volgende beroepen: internationale chauffeurs, matrozen en stuurmannen voor de binnenvaart, ok-assistenten, radiotherapeutisch laboranten en radiodiagnostisch laboranten, uitbeners en slachters.
Werkgevers met vacatures voor bovengenoemde functies moeten nog wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen voor werknemers uit de nieuwe lidstaten. CWI toetst dan de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting. Maar zij hoeven niet, zoals bij de huidige procedure, eerst te zoeken naar een Nederlander of iemand uit de huidige Europese Unie die het werk kan doen. Hierdoor kan een aanvraag binnen twee weken worden afgehandeld. De vrijstelling voor deze beroepen geldt in eerste instantie voor drie maanden en kan daarna worden verlengd of gewijzigd.
Hoewel de afgelopen twee jaar relatief veel tewerkstellingsvergunningen zijn verleend aan de land- en tuinbouw, komt deze sector niet in aanmerking voor de vrijstelling. CWI verwacht dat het Nederlands personeelsaanbod voor de land- en tuinbouwsector zal toenemen, zowel door de oplopende werkloosheid als door het effect van de Wet Werk en Bijstand. Door de wijziging van het begrip passende arbeid in algemeen geaccepteerde arbeid komen meer mensen in aanmerking voor werk in de land- en tuinbouw.
Om tekorten te voorkomen zet CWI samen met LTO-Nederland het succesvolle project 'Seizoensarbeid' voor de vervulling van vacatures voort. CWI komt de sector bovendien tegemoet door de in het project gehanteerde procedure voor het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen te bekorten van 11 naar 7 weken. Daarnaast werkt CWI samen met LTO aan het vergroten van het personeelsaanbod in Nederland.
··brief van CWI aan Rutte
··brief van Rutte aan kamer