Ingezonden persbericht
Persbericht, 16 april 2004
PAASVUREN IN OOSTELIJK NEDERLAND GLOEIEN NOG NA
Tijdens de paasdagen van 2004 hebben naar schatting circa 500 paasvuren gebrand in de Oostelijke randzone van Nederland. Dit sluit aan op het Europese gebied van paasvuren van Duitsland tot Polen en van Denemarken tot in de Alpenlanden. In Nederland brandde het noordelijkste paasvuur in Westeremden, in de Groninger gemeente Loppersum. Het meest zuidelijk gelegen paasvuur werd ontstoken in Westerbeek, in de Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis. De westelijke grens van deze traditionele voorjaarsvuren loopt van 't Groninger Westerkwartier, over de Friese Stellingwerven en de gemeente Heerenveen, via de Kop van Overijssel midden over de Veluwe (Oldebroek) naar de oostelijke Betuwerand (Huissen) en naar de Peel.
De traditie van vuurfeesten is bekend sinds de Romeinse tijd. De eigenlijke paasvuren in West-Europa worden in de 16de en 17de eeuw beschreven. Deze eeuwenoude gebruiken zijn op diverse plaatsen opgenomen in de hedendaagse kerkelijke paasviering. Zo worden fakkels waarmee de houtstapel in brand wordt gejaagd, ontstoken aan de Paaskaars in de kerk. Elders steken de pastoor of het kerkbestuur het 'poasboaken' aan. In vele dorpen en gehuchten gaan kinderoptochten met fakkels of lampions naar de paasbult, waarna het vuur ontstoken wordt. In het gebied zuidelijk van de Twentse plaats Langeveen branden de paasvuren op de avond van Eerste paasdag, noordelijk daarvan is dat op de Tweede paasdag.
Een uitzondering vormden de paasvuren bij Coevorden, Dalen en Erica (gemeente Emmen). Uit reacties van diverse noordelijke paasvuurbouwers blijkt, dat men toch ook naar de Eerste paasdag wil, in verband met de vrije dag daarna. Een en ander voor zover de lokale religieuze gezindheid dat toelaat, vanwege de zondagsheiliging.
Opmerkelijk is dat het oude gebruik om paasvuren te branden nog steeds een puur lokale volkstraditie is, die geheel berust op vrijwilligerswerk. De variatie in feestelijkheden rond het paasvuur en bij de organiserende clubs of families is zeer groot.
In 2004 kwam voor het eerst een website www.paasvuur.nl in de lucht, helemaal gewijd aan dit volksgebruik, compleet met checklist, modelaanvraag en achtergrondinformatie. De 'Paasvurenlijst 2004' (een pdf-bestand met ruim 240 paasvuren) is meer dan 65.000 x gedownload. Bovendien kwamen via internet veel vragen over paasvuren binnen.
De makers van www.paasvuur.nl (Tuttel jr. en Tuttel sr. - als vrijwilligerswerk), houden de website ook na Pasen in de lucht. Zij bouwen de lijst uit tot een zo compleet mogelijk 'Paasvurenoverzicht 2004'. Het is dan meteen het enige paasvurenoverzicht ter wereld, inclusief het befaamde paasvuur in Texas/USA. De paasvuurwebsite staat tevens ten dienste van personen, verenigingen en stichtingen, die in hun eigen omgeving in 2005 óók een paasvuur willen organiseren. "Dat scheelt me ook 60 km rijden om een paasvuur te bezoeken", aldus een e-mailbericht van een paasvuurliefhebber, die in zijn gemeente géén paasvuren vond.