Socialistische Partij

FNV en oppositie: Levensloop en prépensioen in één stelsel

16-04-2004 * Er moet een geïntegreerd stelsel voor levensloop en prepensioen komen. Dat voorstel doen FNV, PvdA, GroenLinks, LPF en de SP vrijdag aan het kabinet. Werknemers kunnen daardoor zelf kiezen of ze extra vrije tijd willen vlak voor hun pensioen (het prépensioen), of de tijd willen opmaken als tussentijds verlof eerder in hun carrière.

Als vorm willen de vijf een verplichte collectieve basisvoorziening, die ook aantrekkelijk is voor lage inkomens. Dit kan worden aangevuld met een collectieve regeling via de CAO en eventueel individuele regelingen. In totaal kunnen mensen 5 keer 70 procent van het jaarinkomen sparen.

De vijf organisaties kiezen bewust voor een ruime regeling, waarin mensen kunnen kiezen tussen prepensioen of tussentijds verlof. Op die manier wordt de regeling ook aantrekkelijk voor jongeren. Op dit moment hebben zij enerzijds te lijden onder gejakker en gejaag in de gezinsfase, en anderzijds de verplichte rust als ze straks aan hun (pre)pensioen toe zijn. Het voorstel zorgt daarmee voor een beter evenwicht tussen leren, werken, zorgen en rusten en een goed evenwicht tussen solidariteit en keuzevrijheid. Het draagt bij aan een meer duurzame arbeidsparticipatie, doordat werknemers per saldo langer kunnen blijven werken en gemotiveerd blijven voor hun werk. Dit heeft een positief effect op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

In het voorstel van de vijf kan een werknemer al vanaf 60 jaar met prepensioen. Dit geldt alleen als ze nog geen gebruik hebben gemaakt van allerlei vormen van tussentijds verlof. Mensen met lichamelijk zwaar belastend werk, zouden na 40 werkjaren ook al voor hun 60e jaar moeten kunnen stoppen.

SP-Kamerlid Jan de Wit: "Voor de SP is het vooral van belang dat de solidariteit tussen jonge en oud en tussen rijk en arm gehandhaafd blijft. Wij zijn voor modernisering van pensioenregelingen, maar er moeten geen mensen buiten de boot vallen. Wat de regering wil, kan niet. Je kunt mensen die vanaf hun 15e ruim 40 jaar stratenmaker waren, niet dezelfde regeling bieden als mensen die tot hun 35e op hun gemak hebben gestudeerd en vervolgens allerlei leuke en gezonde baantjes hebben gehad. Hoe meer variatie in het werk- en leefpatroon van de mensen, des te meer maatwerk je moet bieden als het gaat om uittreding en verlofregelingen. Maar de solidariteit moet dus voorop staan."