Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

16-04-2004
Deelname kinderen aan sport kan beter

Sportstimulering jeugd gemeente Heumen

In de gemeente Heumen zijn veel schoolkinderen lid van een sportvereniging (middenbouw: 82%, bovenbouw: 86%). Dat blijkt uit een participatie-onderzoek dat op 31 maart tijdens een bijeenkomst "Sportstimulering voor de jeugd" in het gemeentehuis werd gepresenteerd. De bijeenkomst werd geleid door Ilse Keijzers (BIOS consulente) en Gertrude Zeinstra van de Gelderse Sport Federatie Hoewel dat aantal tot tevredenheid stemt is er ook werk aan de winkel, want 80% van de niet-sportende kinderen zou dat wel graag willen doen. Ze hebben een extra impuls nodig om de weg naar de sportvereniging te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen door een brede sportoriƫntatie op jonge leeftijd bewuste kiezen voor een tak van sport. Ze blijven die dan ook op latere leeftijd met plezier beoefenen.
Andere belangrijke bevindingen waren dat een kwart (27%) van de kinderen niet aan "ongeorganiseerde sport" (= buiten spelen) doet en dat een kwart (27%) van de ouders niet sport. Ook dat mag beter, vinden de onderzoekers.

aandacht
Het onderzoek maakt tevens duidelijk hoe in Heumen tegen sportstimulering wordt aangekeken. Van de onderzochte groep vindt 62% dat er onvoldoende aandacht is voor deze stimulering. Daarnaast vinden de respondenten dat de gemeente, de sportverenigingen, de scholen en de ouders verantwoordelijk zijn voor sportstimulering en dat deze vier betrokkenen daarin samen moeten werken. Ook blijkt dat er in de gemeente voldoende mogelijkheden zijn om te sporten.
Tijdens een interactieve sessie met de deelnemers kwamen als de meest gewenste acties uit de bus kennismakingslessen onder schooltijd, schoolsporttoernooien, schoolsportagenda, ouder & kind toernooien en een sportmarkt.

BIOS
Tijdens de bijeenkomst werd gestart met een video van het BIOS project (Bewegen In Onderwijs en Sport). Het heeft als doel om de kwaliteit van het bewegingsonderwijs op de basisscholen te verhogen. Daarnaast beoogt het project de relatie tussen onderwijs en sportaanbieders te versterken. De video geeft een goed beeld van hoe BIOS er in de praktijk uit ziet. Wie meer wil weten over dit project, kan terecht op www.gelderland-sport.nl (klik op Onderwijs & Sportbuurtwerk en vervolgens op BIOS).

werkgroep
Aan het eind van de bijeenkomst is besloten om een werkgroep op te richten die een concreet plan gaat maken voor het sportstimuleringstraject in de gemeente Heumen. Twee sportverenigingen hebben zich er al voor aangemeld. De werkgroep wil voor de zomervakantie twee keer bijeenkomen om het plan te maken. Voor informatie kan gebeld worden met Ilse Keijzers, tel. 06- 22 57 88 71. Mailen kan ook: ilse.keijzers@gelderland-sport.nl.