LIJST PIM FORTUYN

LPF: zorgstelsel op korte termijn drastisch wijzigen

Op alle terreinen van de zorg dient particulier initiatief en ondernemerschap te worden toegelaten en aangemoedigd, vindt de Lijst Pim Fortuyn. Woordvoerder Hilbrand Nawijn heeft vandaag tijdens het Hoofdlijnendebat over het Zorgstelsel nogmaals benadrukt dat Nederland snel moet overgaan tot een geheel nieuw zorgstelsel.

De LPF stemt in met het kabinetsvoorstel om te komen tot een privaatrechtelijke vorm van de wettelijke zorgverzekering met sterke publieke waarborgen. Volgens Nawijn moet daarbij voorop staan dat de politiek altijd aan te spreken moet zijn op het aanbod van de zorg, zowel op kwaliteit als kwantiteit en de toegankelijkheid daarvan.

Daarnaast gaat de LPF akkoord met een basispakket voor iedereen. Daarmee wordt volgens Nawijn voldaan aan voorwaarden van risicosolidariteit en toegankelijkheid van de zorgverzekering. Voorts kan iedereen zich dan met een door hem zelf gekozen pakket aanvullend verzekeren, met al dan niet een eigen risico. Naast de keuzevrijheid dient de patiënt bewuster te worden gemaakt van de kosten van de zorg. Daarvoor dienen in het nieuwe systeem duidelijke prikkels te worden gegeven.

De stelselwijzigingen zijn voor de LPF al lange tijd noodzakelijk omdat de zorg gedwongen moet worden efficiënter en klantgerichter te werken. Nawijn: 'De sector is getroffen door epidemische ziekten als 'circulairitis en vergaderitis'. Veel werkenden in de gezondheidszorg kwijten zich uitstekend van hun taak, maar worden door een enorm kostbare bureaucratie van zorgmanagers en bureaucraten in alle soorten en maten tot in detail de wet voorgeschreven. 'Het recent bediscussieerde rapport Miljardenzorg van de Commissie-Mostert heeft ter bevestiging nog eens aangetoond dat het huidige gezondheidszorgstelsel niet functioneert. Er vinden op grote schaal declaraties plaats op basis van fictief vastgestelde tarieven, overzichten van prestaties en resultaten in de ziekenhuizen ontbreken en er is gebrek aan controle en toezicht op de zorgaanbieders'.

Volgens Hilbrand Nawijn dient het College Tarieven Gezondheidszorg dat wordt vervangen door een Zorgautoriteit, ook kwaliteitskeurmerken te ontwikkelen. Men kan onderscheid maken in minimumkwaliteit, gemiddelde- en uitmuntende kwaliteit. Een marktstelsel vergt van de overheid een streng en adequaat toezicht op de te leveren kwaliteit van de voorzieningen op straffe van boetes en desnoods het intrekken van de vergunning van de behandelaar. Daarvoor moet volgens Hilbrand Nawijn een vergunningenstelsel in het leven worden geroepen voor de bouw en sanering van zorginstellingen. Deze vergunning wordt na een globale toetsing verleend door het departement op grond van politiek beleidsmatige keuzen.

Nawijn: 'De sector zal pas redelijk op orde zijn als de overschakeling van de aanbodgestuurde zorg naar de vraaggestuurde zorg een eind op streek is, de wachtlijsten volledig zijn weggewerkt, betere resultaten worden geleverd, de efficiency is verbeterd en de arbeidsproductiviteit in zijn geheel sterk is toegenomen. Pas als dit is bereikt, is het verantwoord meer geld aan de zorg te besteden. Meer geld steken in een systeem dat niet goed functioneert, heeft geen enkele zin'.