Gemeente Tilburg

14-4-2004
Economisch beleid: extra inzet op starters
Tilburg heeft relatief weinig last van conjunctuur

Tilburg heeft de hoofdlijnen van haar economisch beleid geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de werkgelegenheid in Tilburg harder groeit dan het landelijk gemiddelde, en dat de investeringen die de stad doet positief doorwerken in het economisch klimaat. Het accent verschuift naar verbetering van het vestigingsklimaat en het faciliteren van starters. Algemene conclusie: het gaat relatief goed in Tilburg, ondanks de huidige economische tegenwind

In 2001 besloot Tilburg zich niet meer exclusief te richten op de industriële sector, maar de blik te verbreden naar andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, de cultuursector en de gezondheidszorg. Belangrijk doel was om de groei van de werkgelegenheid gelijke tred te laten houden met de groei van de beroepsbevolking. Ook moest het gemiddeld besteedbare inkomen van de Tilburger worden verhoogd. Tilburg nam bij deze koerswijziging in het beleid niet meer de rol van uitvoerder aan, maar die van zogeheten 'facilitator'. Met andere woorden: Tilburg schept voorwaarden die de samenwerking en innovatie in de verschillende bedrijfssectoren bevorderen. Een zo optimaal mogelijk vestigingsklimaat staat hierbij centraal.

Nieuw beleid, nieuwe initiatieven
De nieuwe rol leidde tot verregaande samenwerking met partijen uit de stad, alsmede tot de start van talrijke vernieuwende projecten. De aanleg van de Noord West Tangent wordt gefaseerd uitgevoerd. Het Wilhelminakanaal wordt in samenwerking met het bedrijfsleven verbreed. De actieve ontwikkeling van het Pieter Vreedeplein versterkt de stedelijke economie en de detailhandelstructuur. Met de horecasector wordt een nieuwe nota ontwikkeld en in de kadernota Toerisme en Recreatie is een actieprogramma opgenomen om toerisme en recreatie nieuw leven in te blazen. Een van de speerpunten daarin is een nieuwe formule voor de Floriade 2012.

Een goed vestigingsklimaat vereist niet in de laatste plaats voldoende ruimte voor bedrijven. Tilburg richtte zich hierbij niet alleen op een gevarieerd aanbod van locaties, maar verhoogde ook de kwaliteit van de locaties. De invoering van parkmanagement is in een vergevorderd stadium en bedrijventerrein Het Laar is het eerste bestaande bedrijventerrein in Brabant dat een glasvezelnetwerk krijgt. Al eerder had de non-profitsector in samenwerking met de gemeente een breedbandring in Tilburg gerealiseerd. Dit netwerk is inmiddels ook beschikbaar voor commerciële partijen.

Tilburg heeft de afgelopen jaren ook oog gehad voor de kleine ondernemer: zo heeft de gemeente in een aantal
bedrijfsverzamelgebouwen geïnvesteerd en neemt Tilburg deel aan het project Starterslift, om nieuwe initiatieven op te sporen en te ondersteunen. Dit soort activiteiten wordt voortgezet en waar mogelijk verder ontwikkeld om starters meer kansen te geven.

Sectorstimulering
Tot slot heeft Tilburg een aantal initiatieven opgestart om samenwerking binnen verschillende bedrijfssectoren te stimuleren. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een elektronisch (virueel) portaal voor de zorg, waarbij patiënten veel informatie via het internet kunnen raadplegen, om zo de verschillende zorginstellingen te ontlasten.

Een heel scala van initiatieven dus, maar sinds 2001 is de wereldeconomie in een recessie geraakt en dus was het belangrijk om te onderzoeken of Tilburg met de ingeslagen weg nog op koers lag. Naast een kwantitatief onderzoek, uitgevoerd door de gemeente zelf, werd CentER, het onderzoeksbureau van de economische faculteit van de Universiteit van Tilburg, ingeschakeld voor een kwalitatieve toetsing van het beleid. De resultaten van beide onderzoeken werden bovendien nog in een discussiebijeenkomst met het bedrijfsleven en organisaties en instellingen uit de stad besproken en getoetst.

Economisch beleid ligt op koers
De conclusies van de evaluatie blijken positief. Zo groeit de werkgelegenheid sterker dan het landelijke gemiddelde en is ook de sector industrie gegroeid, tegen de landelijke trend in. Daarnaast groeit de zorgsector hard. Zo hard zelfs, dat deze sector zich in 2002 voor het eerst de grootste werkgelegenheidsverschaffer van Tilburg mag noemen. Tilburg blijkt door de spreiding van werkgelegenheid over de verschillende bedrijfssectoren minder gevoelig voor de economische conjunctuur. Verder blijkt Tilburg geen 'arme stad' te zijn: de absolute verschillen met andere Brabantse steden zijn klein.

Accent leggen op vestigingsklimaat en imago
Bij een evaluatie hoort natuurlijk ook een advies voor de te volgen koers in de toekomst. Omdat de ingeslagen weg goed blijkt te zijn, gaat het hier om kleine accenten die binnen het huidige beleid kunnen worden aangelegd. Zo adviseert CentER het economisch beleid niet te zeer te laten beïnvloeden door conjuncturele schommelingen. De nadruk moet liggen op de versterking van het vestigingsklimaat. Dit bevestigen ook de deelnemers aan de discussiebijeenkomst. Het gaat hierbij niet alleen om de vestiging van bedrijven, maar ook woningvoorraad, aanwezige voorzieningen, cultuur, imago, veiligheid en serviceniveau dragen bij tot het vestigingsklimaat. Met name het verbeteren van het imago is van invloed op zowel de ontwikkeling van de sectoren (bijvoorbeeld toerisme en recreatie) als op het vestigingsklimaat van bedrijven en bewoners.