De Unie


ABN AMRO - Aanvullingen op vragen over 'Kompas'

15 april 2004 - Het rondsturen van een vraag & antwoord lijst leidt uiteraard altijd tot extra vragen en opmerkingen. Inmiddels hebben wij er daarvan een behoorlijk aantal mogen ontvangen.

De Unie betreurt het ten zeerste dat reorganisaties, etc. bij ABN AMRO leiden tot het aanwijzen van boventalligen. We kunnen echter niet ontkennen dat het ABN AMRO is toegestaan om, wanneer de procedures (met het VO en vanuit de CAO) juist gevolgd zijn, werknemers boventallig te verklaren, met ale gevolgen van dien. De Unie heeft zich maximaal ingespannen om in geval van boventallig verklaring zo goed mogelijke beschermende afspraken te maken. Wij gaan zeker niet voorbij aan alle bijbehorende gevoelens en emoties, maar wij vinden echter wel dat wij onze leden open en eerlijk moeten adviseren en bijstaan.

Naar aanleiding van de gestelde vragen willen wij u nog het volgende aanvullen:

* Alle gemaakte (CAO-)afspraken zijn juridisch houdbaar en getoetst. De Unie laat zich niet verleiden om in de pers in discussie te gaan met arbeidsrecht-advocaten, die hier anders over denken en tegelijkertijd commerciële belangen hebben bij met ontslag bedreigde werknemers.

* De omstandigheden zijn in het gevoel van velen waarschijnlijk 'onrechtvaardig', maar desalniettemin onontkoombaar. De gemaakte afspraken zijn vergelijkenderwijs in Nederland goed qua bemiddelingsmogelijkheden, van een lange duur en hoog financieel nivo. Maar wij realiseren ons terdege dat de door de getroffen werknemers gevoelde schade daarmee nooit afdoende kan worden vergoed.

* Leden van De Unie kunnen aanspraak maken op bijstand in geval van gedwongen ontslag. Zij worden dan bijgestaan bij de afwikkeling van de (schriftelijke) juridische procedures.
* Op voorhand geven wij echter duidelijk aan dat bijstand door De Unie voor een INHOUDELIJK verzet tegen het ontslag -met de bedoeling het ontslag uit- of af te stellen of een hogere ontslagvergoeding te realiseren- alleen aan de orde kan zijn, indien de bemiddeling door Kompas AANTOONBAAR te kort heeft geschoten. Leden wordt dan ook dringend geadviseerd om hun eigen dossier over de bemiddelingstermijn bij te houden.
* Boventallig verklaarde werknemers, die menen dat procedures en afspraken INHOUDELIJK NIET JUIST zijn toegepast kunnen bezwaar aantekenen tegen de beslissing van ABN AMRO bij de CAO Advies Commissie (CAC). Dit bezwaar kan en mag dan dus niet wachten tot het einde van de 18 maanden termijn. De Unie kan bij de indiening behulpzaam zijn, maar alleen als een dergelijk bezwaar onderbouwd kan worden en kans op succes heeft.

* Indien tijdens de bemiddelingsperiode tijdelijk gewerkt wordt voor een periode van korter dan één jaar, dient de bemiddeling via Kompas ONGEHINDERD doorgang te blijven vinden. Is dat AANTOONBAAR NIET het geval dan adviseren wij om bezwaar in te dienen bij de CAC en te verzoeken om verlenging van de bemiddelingstermijn met de duur van de tijdelijke werkzaamheden. Ook hierbij geldt dat dit niet kan en mag wachten tot het einde van de 18 maanden termijn. De Unie kan bij de indiening behulpzaam zijn, maar alleen als een dergelijk bezwaar onderbouwd kan worden en kans op succes heeft.
* Tot slot worden de in- en uitstroom cijfers van Kompas door De Unie natuurlijk zeer nadrukkelijk gevolgd. Er is tot op heden GEEN sprake van onevenwichtigheid in de instroom van bepaalde leeftijdscategorieën of salarisgroepen ten opzichte van de totale ABN AMRO-populatie. Mocht dit onverhoopt wel aan de orde komen, dan zullen wij ABN AMRO hierover ONMIDDELLIJK aanspreken!

Naar wij hopen geeft deze extra toelichting de nog gevraagde extra duidelijkheid.

Joop Hofland
Bestuurder

donderdag, 15 april 2004