Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 15 april 2004
Luchtvervuiling autoverkeer bedreigt gezondheid
Milieuorganisaties en Astma Fonds vragen kabinet
nationaal gezondheidsplan
Stichting Natuur en Milieu, de 12 provinciale Milieufederaties en het Astma Fonds roepen het kabinet op om een nationaal gezondheidsplan te maken. De aanpak van de luchtvervuiling door het autoverkeer moet daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. Jaarlijks overlijden 4500 mensen voortijdig door fijn stof en andere luchtvervuiling door het autoverkeer. De organisaties richten hun oproep aan staatssecretaris Van Geel (VROM), die vandaag gastspreker is op het door hen georganiseerde congres 'Gezond verkeer'.
De organisaties vestigen met het congres de aandacht op de sterke relatie tussen gezondheid en de uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen door het autoverkeer. Epidemioloog Bert Brunekreef, verbonden aan de Universiteit Utrecht, heeft de gevolgen onderzocht. Luchtverontreiniging door verkeer veroorzaakt 4500 vervroegde sterftes per jaar. Vooral jonge kinderen en mensen met ziektes van de luchtwegen en het hart zijn kwetsbaar. De maatschappelijke kosten van uitlaatgassen zijn ten minste E 5 miljard per jaar.
Op het congres komen voor het eerst diverse deskundigen en betrokkenen bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over oplossingen. Algemeen directeur Ad van den Biggelaar van Natuur en Milieu: 'Met bijvoorbeeld lokale maatregelen zijn tegen lage kosten snel resultaten te bereiken. Denk onder andere aan verlaging van de maximumsnelheid tot tachtig kilometer op de snelwegen in stedelijke gebieden, het weren van dieselwagens uit de stad, en de overstap van het gemeentelijk wagenpark (inclusief bussen) op aardgas.
'Gezonde buitenlucht is een prangende kwestie onder onze achterban,' aldus Jos Zoun, directeur van het Astma Fonds. 'Verkeer speelt daarin een cruciale rol. Vandaar dat gezonde buitenlucht voor ons een belangrijk beleidsthema wordt in 2005.'
Het bepleite nationale gezondheidsplan zou een actie van het gehele kabinet moeten zijn, net zoals dat het geval is met de nationale gezondheidsplannen in Frankrijk en België. Het plan moet de gezondheidsdoelen bevatten voor de komende tien jaar, en uiteraard ook de wijze waarop de regering die doelen denkt te verwezenlijken.
Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu (tel. 030-2331328): Marijke Brunt (privé 030-2316169), Duco van Dijk (tel. 06-24787303)
Astma Fonds: Coen Berends (tel. 06-51007074)
---- --