Verbond van Verzekeraars

Efficiëntere en effectievere afwikkeling letselschade door normering

In zijn recente promotie-onderzoek naar manieren om letselschadeclaims beter af te handelen, pleit Wim Weterings voor normering. Normering van bedragen en normering van procedures. Bovendien ziet de jonge doctor veel heil in het ruimer toepassen van verschillende vormen van alternatieve geschilbeslechting. Voor sommige gevallen zou het monopolie van de rechter zelfs een heroverweging waard zijn.

Van alle letselschadegevallen komt niet meer dan 1-5 procent voor de rechter. De rest wordt in onderlinge transacties tussen partijen afgehandeld, maar dat gaat bij complexe letsels zelden probleemloos en het duurt meestal erg lang. Dat gegeven is nauwelijks nieuw. De vraag waar Weterings zich over buigt, is hoe dat beter, sneller en goedkoper kan.
De afhandeling van letselschade via een schikking in een juridische context is onderhandelen met juristen in het midden en het rechtssysteem op de achtergrond, volgens Weterings. Daar is niets op tegen, maar naarmate de onzekerheid over een eventuele beslissing van de rechter groter wordt, neemt de kans op overeenstemming af, of althans: het bereiken van overeenstemming tegen lage beslissings- en foutkosten. Weterings constateert dat de onderhandelingen bij letselschade worden gekenmerkt door competetieve interactie, er is sprake van ongelijkheid van informatie, partijen zijn overmatig optimistisch, de communicatie is slecht en er is sprake van onevenwichtige machtsverdeling. Bovendien hebben belangenbehartigers eigen, afwijkende belangen van de partij waar het allemaal om gaat. Al die aspecten zorgen voor beslissings- en foutkosten en reduceren de mogelijke voordelen bij een schikking.

Normeren
Volgens Weterings kan het proces worden verbeterd als op macroniveau de onderhandelingsruimte wordt beperkt, en als partijen binnen die beperkte ruimte bij de hand worden genomen door normering van de procedures en (vaste) bedragen. Dat kan ervoor zorgen dat het verloop van een schaderegeling meer vast komt te liggen, en dat de mogelijke uitkomst beperkter, maar wel duidelijker wordt. Normen geven ook meer duidelijkheid over de duur van een procedure. Minder ruimte, kortom, zorgt voor meer duidelijkheid en dus minder kosten om tot een beslissing te komen. Ook zouden partijen moeten gaan werken volgens een gedragscode waardoor de communicatie tussen partijen kan worden verbeterd.
Weterings is om begrijpelijke redenen voorstander van zelfregulering bij het opstellen van de normen (natuurlijk wel met de wetgever op de achtergrond): deze heb je sneller voor elkaar dan wanneer je een wet maakt, er is meer draagvlak, de kwaliteit kan beter zijn en het is in elk geval goedkoper. De normen voor kleine schade die moeilijk precies is vast te stellen, voor smartengeld en voor toekomstschaden zouden scherper kunnen zijn dan voor andere schaden.

Gezamenlijke belangenbehartiger
Weterings pleit ook voor een betere toegang tot de rechter, een betere aansluiting tussen preprocessuele en de procedurele fase en meer aandacht in de opleiding van professionals voor probleemoplossend onderhandelen. Bovendien zouden onderhandelende partijen met vaste contactpersonen kunnen werken, en zo zouden belangenbehartigers zo nu en dan eens van rol kunnen wisselen. Verder moeten partijen gezamenlijk informatie verzamelen en bij kleine zaken zouden ze één gezamenlijke belangenbehartiger moeten aanstellen.

Monopolie rechter opzij?
Bij moeizame kwesties zou meer alternatieve geschilbeslechting (ADR) moeten worden toegepast. Nu blijven partijen in zon situatie vaak stug verder onderhandelen, en dat komt een goede oplossing zelden ten goede. Weterings pleit dan ook voor het opzetten van een gekwalificeerd netwerk van alternatieve geschiloplossers die gespecialiseerd zijn in letselschade. Hij vraagt zich zelfs af of, gezien de potentiële voordelen van ADR en het beperkte toepassingsgebied van de rechter of van overheidswege voor sommige schadegevallen geen heroriëntatie op het monopolie van de rechter met betrekking tot gedwongen deelname van partijen behoort plaats te vinden.

W.C.T. Weterings, Efficiëntere en effectievere afwikkeling van letselschade. Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit van Tilburg en binnenkort verkrijgbaar bij Boom Juridische uitgevers in Den Haag.

Verzekerd!, april 2004