Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 april 2004

Vragen van de leden Heemskerk, Crone en Smeets (PvdA) aan de minister van Financiën

* Bent u op de hoogte van het feit dat de Vereniging Eigen Huis een meldpunt Risicovolle hypotheekconstructies heeft geopend?

* Kunt u aangeven of er naar uw mening bij beleggingshypotheken sprake is van een transparante markt? Kunnen consumenten in staat worden geacht alle risico s te overzien?

* Kunt u uitsluiten dat onrealistische groeipercentages worden voorgespiegeld? Zo nee, hoe kan dit voorkomen worden?

* Welke overige eisen zouden gesteld kunnen worden aan de presentatie van groeipercentages?

* Welke overige risico s kunnen aan beleggingshypotheken verbonden zijn? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn van een beurscrash tegen het einde van de looptijd van een beleggingshypotheek? Kunt u hierbij onderscheid maken tussen normale beleggingshypotheken, waarbij een bepaalde opbrengst aan het einde van de looptijd moet worden gehaald, en hypotheken waarbij gedurende de looptijd geld aan beleggingshypotheken wordt onttrokken om de hoge hypotheeklasten te kunnen voldoen? Deelt u de mening dat met name deze laatste groep direct de gevolgen ondervindt van slechte beleggingsresultaten?

* Kan een inschatting gegeven worden van het kostenniveau van beleggings-hypotheken? Hoe verhoudt dit zich tot het kostenniveau van andere hypotheken?

* Bent u het met ons eens dat consumenten nadrukkelijk gewezen moeten worden op deze kostenniveaus, omdat zij als gevolg van de hoge kosten extra rendementen moeten halen om te zijner tijd eventueel hun hypotheekschuld af te kunnen lossen?

* Bent u op de hoogte van de berichtgeving rondom de overwaardeconstructies van adviesketen Wagner & Partners en de aangifte die tegen hen gedaan is?

* Is het juist dat er informatie is achtergehouden en er te hoge hypotheken zijn vertrekt? Is het juist dat, na verkoop van de producten, bij verzoeken om informatie adviseurs onbereikbaar blijken te zijn?

* Is het juist dat de door W & P gekozen constructie ertoe leidt dat bij dalende beurskoersen er een negatief hefboomeffect optreedt? Zijn dit soort producten riskant en in zekere zin vergelijkbaar met aandelenleaseconstructies? Waarschuwt de financiële bijsluiter wel voldoende? Zo nee, waarom niet? Is betere en toegankelijke consumenteninformatie niet dringend gewenst?

Volkskrant, 17 februari 2004, blz. 7

De Limburger, 16 maart 2004, blz. B3


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.