Vlaamse overheid

De nieuwe website rond planlast die de inspectie onderwijs lanceerde op 22 maart is een schot in de roos. Op drie weken tijd kreeg de site meer dan 6.300 bezoekers.

Op de website krijgen leerkrachten een duidelijk beeld van wat ze wel en niet hoeven te doen om administratief in orde te zijn. Minister Vanderpoorten riep leerkrachten ook op om kritisch te zijn. Soms is het goed zich de vraag te stellen of dit formulier zomaar moet ingevuld worden. Planlast is volgens de minister een dankbaar onderwerp waarover men zich in een school- of leerkrachtenraad kan buigen. Die school- en leerkrachtenraad wordt mogelijk dankzij het vorige week goedgekeurde participatiedecreet.

"Goede voorbeelden van scholen die zelf mee stappen zetten op het gebied van planlast tonen aan dat overleg en goede afspraken een belangrijke eerste stap zijn", zegt minister Vanderpoorten hierover. "Het feit dat zoveel leerkrachten en directies de website al raadpleegden en reageerden bewijst dat dit dossier leeft in scholen. Met de site maken we ook duidelijk waar het departement onderwijs en de onderwijsinspectie voor bevoegd zijn en waarvoor niet. Als alle partners, op lokaal, bovenlokaal en Vlaams niveau samenwerken, kan de papierberg en het slechte gevoel dat zinloos papierwerk veroorzaakt weggewerkt worden" besluit Marleen Vanderpoorten.

Planlast betekent ondermeer teveel papierwerk. Leerkrachten krijgen uit verschillende hoeken te horen dat ze verslagen, rapporten, agenda's en dergelijke moeten bijhouden. Daar durft dus wel eens dubbel en dus zinloos werk bij te zitten. De website van de inspectie wil daar een duidelijk antwoord op bieden. Wat moet er nu van 'Brussel' en van 'het ministerie' is de rode draad van de website.

De website van de inspectie vindt u op:
www.onderwijsinspectie.be

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---