Ingezonden persbericht
Conferentie Een erfenis voor de toekomst
Persbericht
Op donderdag 15 april 2004 wordt in het Provinciehuis in Zwolle het startschot gegeven voor het project EEN ERFENIS VOOR DE TOEKOMST. Het betreft een serie van lokale en provinciale activiteiten, die er in de komende 3 jaar voor zorgen, dat historisch materiaal over migranten en migratie bewaard blijven voor toekomstige generaties allochtone én autochtone inwoners van Overijssel.
Aanleiding
In de afgelopen vijftig jaar hebben zich in Overijssel diverse groepen nieuwe burgers gevestigd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn in zeven gemeenten Molukkers gehuisvest; in de jaren zestig en zeventig gevolgd door gastarbeiders uit het Middellandse Zeegebied. Later volgden Surinamers, Antillianen en vluchtelingen uit een bonte schakering aan landen.
Elke groep en ieder persoon heeft een eigen migratiegeschiedenis, die op een eigen wijze wordt ingekleurd en beleefd. Een geschiedenis, die een onlosmakelijk deel vormt van de totale geschiedenis van Overijssel: een stuk cultureel erfgoed, dat niet verloren mag gaan.
Om het vele materiaal, dat aanwezig is, te behouden, hebben instellingen op het gebied van archief en erfgoed, zoals het archiefberaad en het Historisch Centrum Overijssel (HCO), samen met het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) én gefinancierd door Provincie, VSB-fonds en stichting Ibn Roesjd, activiteiten gestart om het materiaal, dat de geschiedenis van deze migranten illustreert, voor Overijssel te behouden.
Programma en doel
De conferentie start om 10 uur. In het ochtendprogramma staan het belang van historisch erfgoed en archieven voor migranten, de situatie in Overijssel en de wijze waarop materiaal verzameld wordt, centraal. Een bijdrage hieraan wordt geleverd door Bert Looper, directeur van het Historisch Centrum Overijssel en Geertje Mak, auteur van het boek 'Sporen van verplaatsing', die haar visie geeft over Oral History. Charles Jeurgens maakt ons deelgenoot van zijn unieke ervaringen met het verzamelen van het erfgoed van migranten in Dordrecht. Het ochtendprogramma wordt afgesloten door Kader Abdolah die op eigen wijze het specifieke belang van erfgoed voor migranten zal belichten.
In de middag wordt er door werkgroepen, samengesteld uit lokale zelforganisaties, vrijwilligers, historische verenigingen, kringen en musea, gedebatteerd over de wijze, waarop in gemeenten activiteiten op het gebied van migranten-erfgoed opgezet kunnen worden en wordt hiervoor een voorlopig werkplan/acquisitieplan opgesteld. Ondersteuning wordt hierbij geboden door vertegenwoordigers van het Historisch Beraad Overijssel en het Archiefberaad Overijssel.
Deze voorlopige plannen zijn het vertrekpunt voor activiteiten in de hele provincie.
Informatie:
Steunpunt Minderheden Overijssel: Henriëtte Ruiz Peraita - Wubbels 0546 542032
Historisch Centrum Overijssel: Gerard Lasee, 038 4266320
---- --