Gemeente Hoogeveen

8 april 2004

Miniconferentie over zorg voor jongeren in Hoogeveen

'Waarom moeilijk doen, als het samen kan!' Onder die titel organiseren de instellingen die in Hoogeveen betrokken zijn bij onderwijs en zorg voor jongeren op donderdagmiddag 15 april een miniconferentie in het raadhuis van Hoogeveen.

De miniconferentie is de bezegeling van de groeiende samenwerking tussen instellingen die zich in Hoogeveen bezig houden met onderwijs, welzijn en zorg voor jongeren van 12 jaar en ouder. Die gesprekken hierover begonnen anderhalf jaar geleden. Aanleiding was toen het 'Plan Onderwijskansenbeleid Hoogeveen 2002-2006', dat de gemeenteraad in november 2002 vaststelde.

Onderwijskansenbeleid

Een van de doelstellingen van het Plan Onderwijskansenbeleid was om de relatie tussen het onderwijsveld en andere betrokkenen bij de zorg rondom jongeren te versterken. Die versterking is nodig om jongeren in Hoogeveen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ontwikkeling. Onderwijs, zorg en veiligheid zijn daarbij belangrijke thema's. Vanaf eind 2002 is een werkgroep met deze thema's aan het werk geweest. De werkgroep heeft zijn bevindingen neergelegd in een notitie met als titel 'Waarom moeilijk doen, als het samen kan!'.

Sluitende zorg voor jongeren

In het rapport van de werkgroep staan afspraken over de zorg voor jongeren van 12 jaar en ouder. Het gaat specifiek om drie onderwerpen: een overkoepelend consultatieteam voor Hoogeveen, het optimaliseren van de Centrale Opvang voor risicoleerlingen en een effectiever contact tussen het voortgezet onderwijs en de Toegang. Het rapport komt op een moment dat er veel te doen is over jongeren en de hulpverlening. Denk maar aan: schoolverlaters, geweld in het onderwijs en jongeren met complexe gedragsproblemen. De samenwerking binnen de werkgroep speelt al veel langer. Die samenwerking past ook binnen de werkwijze die de gemeente voor open staat: een integrale benadering waarbij gemeente optreedt als initiator en regisseur.

Miniconferentie

Op de miniconferentie van 15 april presenteert de werkgroep zijn bevindingen aan het gemeentebestuur en de besturen en directies van de betrokken instellingen. De miniconferentie wordt geleid door burgemeester Urlings. Wethouder voor onderwijs Mw. Sj. De Haan zal de notitie van de werkgroep introduceren. Regiomanager K. Boers van Jeugdzorg Drenthe bespreekt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die naar verwachting op 1 januari 2005 wordt ingevoerd. Leden van de werkgroep laten in korte presentaties zien wat zij in de praktijk van alledag tegenkomen om zo de noodzaak van samenwerking te illustreren.

De Meander

Rond 16.30 uur tekenen de betrokken instellingen een intentieverklaring om de samenwerking voor een slagvaardige en meer sluitende zorgstructuur voor jongeren in Hoogeveen voort te zetten. Leerlingen van praktijkschool 'De Meander' hebben het nodige voorwerk gedaan om de ondertekening een feestelijk tintje te geven.

Bij de samenwerking zijn de volgende organisaties betrokken: Gemeente Hoogeveen, RSG Wolfsbos/De Meander, Roelof van Echten College, ROC Alfa College, ROC Drenthe College, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Jeugdzorg Drenthe (Centrale Opvang), De Toegang, GGD sectie Jeugdgezondheidszorg en Politie Hoogeveen.

---- --