Novem

15-04-2004 Rol van Novem: Kennisverspreiding
De Groene Energietrein, Den Haag, Projectdeel 1

Groene energietrein Den Haag, particuliere huurders

Projectleiding: Gemeente Den Haag
Andere betrokken partijen: Eneco Energie, Provincie Zuid-Holland, Vestia Den Haag-Zuidoost, Bureau Aarde-Werk, Stichting BOOG, Stichting Dienstenwinkel/E-Team, Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit der Sociale Wetenschappen).

Doelstelling
Het geven van een energieadvies aan 300 huurders in de particuliere sector; het aanbieden van een programma dat deelnemers motiveert om hun gedrag verder energiebesparend te maken en zo minimaal 10% directe energie te besparen
Doelgroep: huurders van woningen van particuliere eigenaren in Den Haag; voor deze doelgroep is vanuit een ideële overweging gekozen: iets extra's doen voor mensen die over het algemeen in wat slechter onderhouden huizen wonen en die zelf hun woning niet snel zullen verbeteren. Deze groep wordt maar weinig bereikt met energiebesparingsprogramma's. Daarnaast: focus op kamerhurende jongeren/studenten en allochtonen die in een aantal wijken een groot deel van de doelgroep uitmaken. Nadruk op de wijken Zeeheldenkwartier en Regentesse-Valkenboskwartier.

Looptijd: september 2001 - mei 2003.

Aanpak
De beproefde methodiek van E-Team:

* Advies over energiebesparend gedrag, gecombineerd met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen; expliciet aandacht voor het binnenklimaat.

* Een wervings- en participatiemethodiek ontwikkelen en gebruiken om de moeilijk te motiveren doelgroep aan te zetten tot energiebesparing.

* Deze wervingsmethodiek toespitsen op de subdoelgroepen allochtone huurders en studenten/jongeren die particulier een kamer huren.
* De gedragsveranderingsmethodiek aanbieden aan de doelgroep huurders in de particuliere sector.

In het eerste stookseizoen is in het Zeeheldenkwartier en in het tweede in het Regentesse- en Valkenboskwartier door medewerkers van het E-Team aangebeld bij woningen die naar opgave van de gemeente bewoond werden door iemand anders dan de eigenaar: ca. 1000 huishoudens. In het tweede stookseizoen is een aanmeldpunt voor deelnemers gerealiseerd. Verder vond werving plaats via wijknetwerken en wijkmedia. In de hal van de hogescholen werden studenten geworven voor deelname. Na registratie van belangstelling bij de huishoudens is een energieadvies uitgebracht. Binnen enkele weken na het advies werden de geadviseerde technische maatregelen doorgevoerd door het E-Team.

Incentives (een boekje met energiebesparende tips, een thermosfles, een spaarlamp en aanbrengen van energiebesparende voorzieningen als tochtstrips en radiatorfolie) moesten bijdragen aan een positieve grondhouding van de doelgroep t.a.v. het project. Er is ook een aanvullend educatief traject aangeboden. Verder werd er gebruikgemaakt van de standaardhulpmiddelen van het E-Team.

De besparingspercentages zijn berekend op basis van gegevens over gedragsveranderingen. Daarnaast zijn besparingen bereikt door fysieke maatregelen. In de laatste maand van het project is een telefonische enquête gehouden onder de deelnemers om te bezien of het advies beklijft.

Er is in dit project geen gebruikgemaakt van een controlegroep.

Resultaten in het kort

* In totaal hebben 202 huurders zich aangemeld voor een energieadvies. Van hen was de helft student. Van de niet-studenten was ca. 60% van allochtone herkomst.

* Uit de telefonische enquête onder 33 deelnemers blijkt dat door gedragsmaatregelen een energiebesparingpercentage is bereikt van 8% op aardgas en van 2% op elektriciteit. De fysieke maatregelen leidden tot besparingen van 1% op gas en 4% op elektriciteit.
* Alle respondenten vonden de informatie in het boekje met besparingstips goed bruikbaar en compleet. Slechts één van de respondenten was niet tevreden over het energieadvies van het E-Team en de verdere afhandeling.

* Het inzetten van lokaal opbouwwerk met een netwerk in de wijken helpt om toegang te krijgen tot de doelgroep en bij de introductie van het project. Wijkorganisaties hebben een groot potentieel bereik, maar hun effectiviteit varieert.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de resultaten. Zie het origineel


Meer Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

de heer Peter Vernooij van de Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling of mevrouw Gea Boessenkool van Aardewerk, e-mail
adviesbureau@aarde-werk.nl