IFAW-INTERNAT. DIERENFONDS

Nederland laat import van whitecoatbont toe

Producten van zeehonden op Nederlandse markt

Amsterdam/Den Haag, 14 april 2004 - Nederland speelt, alhoewel bescheiden, weldegelijk een rol in de handel in zeehondenproducten. Ondanks het Europees verbod op de import van bont afkomstig van zeehonden jonger dan 14 dagen, heeft Nederland bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar vellen geïmporteerd van deze pasgeboren zeehondjes, de zogeheten whitecoats (Bron: Eurostat datashop 1999-2003). In 1983 heeft de Europese Gemeenschap deze handel reeds verboden. De totale waarde van deze handel (inclusief andere zeeho1d1nproducten) is
Euro 30.000.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) observeert ook dit jaar de jacht in Canada en voert de wereldwijde campagne tegen de zeehondenjacht aan.

In Nederland strijden het IFAW en Bont voor Dieren gezamenlijk tegen de zeehondenjacht. Deze organisaties stellen dat Nederland in navolging van de Verenigde Staten en België een algeheel verbod op alle zeehondenproducten moet doorvoeren.. De VS stelden in de jaren '70 al een verbod in op de import van alle zeehondenproducten, België deed dit zeer recent. De zeehondenbonthandel is lucratief: tussen 2000-2003 is de wereldmarktprijs van zeehondenvellen verdubbeld. Kostte een zeehondenvel in 2000 bijna 9 Euro, in 2002 ligt dat rond de 18 tot 23 Euro. De grootste importeurs van zeehondenvellen in Europa zijn Denemarken, gevolgd door Griekenland, Duitsland, Italië en Engeland.

Uit informatie van de Nederlandse regering blijkt dat in de laatste 5 jaar Nederland
voor ongeveer Euro 130.000,00 per jaar producten in- en exporteert. Oliën van de zeehonden vertegenwoordigen meer dan 80% van de importwaarde.
Dat er mogelijk nog meer handel wordt gedreven, blijkt uit de exportstatistieken van de andere EU lidstaten, die aangeven meer handel met Nederland te hebben dan Nederland zelf aangeeft. De organisaties stellen dat er meer duidelijkheid moet komen over deze cijfers.

Dat Nederland haar voorzitterschap van de Europese Unie moet aanwenden om zo'n maatregel Europa breed in te voeren wordt met groot enthousiasme ontvangen door Bont voor Dieren en het IFAW.

Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het IFAW: 'Deze commerciële zeehondenjacht levert producten op waar niemand op zit te wachten, is ongelooflijk wreed en de economische waarde is nihil. Een algeheel Europees importverbod is essentieel in de strijd. Nederland kan aan de basis staan van een historische maatregel.'

Stichting Bont voor Dieren, die in Nederland samen met het IFAW campagne voert tegen de zeehondenjacht, is een zelfde mening toegedaan.directeur Lieke Keller: 'Het kan niet zo zijn, dat we met zijn allen toekijken hoe Canada toestaat dat er in 3 jaar meer dan 1 miljoen dieren worden gedood.'

Onder het Nederlandse publiek heerst er grote verontwaardiging. Bij beide organisaties kwamen de afgelopen dagen honderden steunbetuigingen binnen. Binnen een dag zijn gisteren alleen al een kleine duizend protestkaarten tegen de zeehondenjacht aangevraagd.

Meer informatie:

IFAW, directeur Marcel Bertsch, tel 070 - 3355011 of 06 109 499 17 Yvette Brook, afd. communicatie IFAW 070 - 3355011/ 06 12991703 Beelden en foto's jacht 2004 beschikbaar bij het IFAW

Bont voor Dieren, directeur Lieke Keller, tel. 020 - 676 66 00 of 06 - 12 66 71 07

14 apr 04 15:45