Erasmus Universiteit Rotterdam

Innovatie in Nederland belemmerd door management

Management en organisatievorm belemmeren innovatie in Nederland

Waarom loopt Nederland achter op het terrein van innovatie? Waarom staan landen als Finland wèl in de innovatie top tien en Nederland niet meer? Deze vragen staan vandaag (14 april) centraal tijdens de Innovation Lecture 2004 in de Ridderzaal te Den Haag.

Op uitnodiging van het Ministerie van Economische Zaken gaan de hoogleraren Volberda en Van den Bosch van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam op deze vragen in hun Innovation Essay in.

Hun belangrijkste conclusie is dat de huidige managementvaardigheden en organisatievormen belemmerend werken op innovatie. Professor Volberda stelt: 'Zowel in Nederland als daarbuiten is veel nieuwe kennis beschikbaar. De huidige nadruk van het management op kostenreductie beïnvloedt de organisatie en het gedrag van werknemers zodanig dat van die kennis onvoldoende gebruik wordt gemaakt. Daarom belemmeren op dit moment management en organisatie de innovatie'.

Innovatie is meer dan technologie.
De beide hoogleraren Bedrijfskunde vinden dat in het Nederlanse Innovatiedebat te veel aandacht uitgaat naar technologie. En naar de miljarden die zijn gemoeid met R&D uitgaven. Nederland zou zich veel meer moeten toeleggen op het beter gebruiken van bestaande en nieuwe kennis. Daarvoor zijn nieuwe managementvaardigheden en innovatieve organisatievormen onontbeerlijk.

Nieuwe managementvaardigheden moeten bijvoorbeeld ondernemersschap in de organisatie bevorderen en het leren door de werknemers. Nieuwe organisatievormen moeten zorgen voor blijvende strategische vernieuwing. Professor Van de Bosch wijst erop: 'Uit onderzoek blijkt dat management en organisatievormen zich moeten aanpassen aan zich snel wijzigende concurrentie verhoudingen. Het management moet meer ruimte bieden voor strategische vernieuwing en samenwerking tussen organisatie onderdelen sterk vergroten'.

De beide hoogleraren zijn van oordeel dat Nederland niet moet concurreren op kosten maar op toegevoegde waarde. Niet de goedkoopste zijn met bijvoorbeeld DVD-spelers of aardappelen maar wèl de meest innovatieve. Alleen dan kan Nederland zijn welvaartsvoorzieningen zoals zorg, onderwijs en veiligheid blijven betalen. En weer tot de meest innovatieve landen ter wereld gaan behoren.

Innovatie platform
Professor Volberda en Van den Bosch vinden ook dat het huidige Innovatie Platform onder leiding van Premier Balkenende te veel bezig is met nieuwe technologie. En veel te weinig met de vraag welke nieuwe managementvaardigheden en organisatieprincipes nodig zijn om met nieuwe kennis innovatieve producten en diensten van te maken. In plaats van het besteden van honderden miljoenen aan nieuwe technologie, moet vooral onderzocht worden waarom de beschikbare kennis onvoldoende wordt gebruikt. Ook moet er een nieuwe Nederlandse Innovatie top-tien komen. Die brengt bedrijven en organisaties in beeld met de meest innovatieve managementvaardigheden en organisatievormen.

Innovatieve overheid
De Rotterdamse hoogleraren Bedrijfskunde bekritiseren ook de overheid: 'Gemeenten, provicies en het kabinet roepen bedrijven op om meer aan onderzoek te doen. De R&D-uitgaven moeten omhoog. Maar de overheid zèlf heeft óók een bijdrage aan innovatie te leveren'. In dit verband wordt gepleit voor strategische regelgeving die uitdrukkelijk de innovatie bevordert.

Ook kunnen nieuwe managementvaardigheden en organisatievormen in publieke organisaties voor belangrijke innovaties zorgen. Volberda en Van den Bosch merken dan ook op: 'Met dezelfde financiële middelen kan in Nederland méér en betere zorg, onderwijs en veiligheid worden geproduceerd. Dat is een geweldige uitdaging. Nederland kan op deze terreinen zelfs het meest innovatieve land in Europa worden!'

Een nieuwe Innovatie Agenda
De beide hoogleraren stellen een nieuwe Innovatie Agenda voor. Daarop staat niet meer boven aan het opvoeren van geldverslindende investeringen in nieuwe technologie. De topprioriteit moet juist zijn de reeds beschikbare kennis veel beter te gebruiken dan tot nu toe. Dat kan door nieuwe managementvaardigheden en innovatieve organisatievormen in te voeren. Daarvoor moet het management van zowel bedrijven als overheidsorganisaties zich maximaal inzetten.

'Ook moet Nederland weer terug in de wereld top-tien van meest innovatieve landen. Verder moet ook een passie voor innovatie in management en organisatie publiekelijk gestimuleerd worden. Daarover moeten organisaties dan ook verantwoording afleggen', stellen de beide Rotterdamse hoogleraren.

Noot:
Op 14 april vindt 's middags in de Ridderzaal de Innovation Lecture 2004 plaats. Voor de inbreng van Professor Volberda en Van den Bosch: zie hun Innovation Essay dat op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken is geschreven.

Zie voor het Innovation Essay van Prof. Henk Volberda en Prof. Frans van den Bosch en informatie over de Innovation Lecture 2004: www.innovationlecture.nl of www.minez.nl

Voor nadere toelichting:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Rotterdam School of Management
Afdeling Communicatie & ExterneBetrekkingen
Bas Schreiner
010 4081831, b.schreiner@fbk.eur.nl
www.strategyaterasmus.nl

14 apr 04 12:00