Gemeente Moerdijk


INVOERING WET BIBOB

Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met het in gebruik nemen van de wet BIBOB (Wet bevordering integriteitsbeoor-delingen door het openbaar bestuur) bij het beoordelen van vergunningaanvragen. Bovendien stemt het college in om een vragenlijst voor te leggen aan ondernemers die zich nieuw in de gemeente willen vestigen. Ook verenigingen en stichtingen waarbij er aanwijzingen zijn dat er sprake is van een weigerings- of intrekkingsgrond krijgen de vragenlijst voorgelegd.

Op 1 juni 2003 is de wet BIBOB ingegaan. Het doel van deze wet is te voorkomen dat door het verlenen van vergunningen, subsidie en overheidsopdrachten de gemeente onbedoeld criminele activiteiten faciliteert. De wet BIBOB geldt voor alle beleidsterreinen.

De gemeente Moerdijk neemt deel in een regionale projectgroep. Deze werkgroep heeft geadviseerd om het BIBOB beleid per aandachtsveld in fases in te voeren.In de eerste fase wordt de vragenlijst voorgelegd aan ondernemers die een drank- en horecavergunning of een vergunning voor de uitoefening van een seksinrichting aanvragen. In een later stadia volgen milieuvergunningen, aanbestedingen, bouwvergunningen en subsidies. Iedere gemeente hanteert eigen vragenlijsten.

De invoering van de wet Bibob betekent dat het bevoegd gezag bij de verlening van en het toezicht op deze vergunningen onderzoekt of de weigerings- of intrekkingsgronden uit de wet BIBOB van toepassing zijn. Een vergunning kan geweigerd of ingetrokken worden als er sprake is van ernstig gevaar dat de vergunning mede gebruikt wordt voor:
- het gebruik maken van voordelen uit strafbare feiten;
- het plegen van strafbare feiten.

Naast het laten invullen van een vragenformulier door de aanvrager van een nieuwe vergunning, kan de gemeente aanvullend advies inwinnen bij het landelijk bureau BIBOB. Dit gebeurt als na eigen onderzoek nog vragen blijven bestaan over o.a. de bedrijfsstructuur, financiering van het bedrijf, omstandigheden in de persoon van de aanvrager. Ook kan de officier van justitie de gemeente de tip geven een BIBOB-advies aan te vragen in een bepaalde zaak. Bij de gemeente als solide bekend staande bedrijven hebben niets te vrezen van de wet BIBOB. De gemeente stelt pas een nader onderzoek in als er aanwijzigingen zijn dat het noodzakelijk is om meer te weten te komen van een bedrijf.

De commissie Bestuur en Middelen behandelt de invoering van de wet BIBOB op 13 mei 2004.