Ministerie van Buitenlandse Zaken


- Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum


- 13 april 2004

Auteur


- DCZ/CM


Kenmerk


- cm-avb

Telefoon


- 070- 348 47 70


Blad


- 1/3

Fax


- 070- 348 52 56


Bijlage(n)


- dcz-cm@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel (SP) over de ontwikkelingen in de zaak Yalvac

www.minbuza.nl

C.c.


-

-

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel (SP) over Kamervragen in de zaak Sibel Yalvac. Deze vragen werden ingezonden op 26 maart 2004 met kenmerk 2030411470.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Donner, minister van Justitie, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de ontwikkelingen in de zaak van Sibil Yalvac.

Vraag 1-

Is het waar dat een Indonesische openbare aanklager dinsdag 23 maart jl. 15 jaar gevangenisstraf heeft geëist tegen een eenentwintig jarige Nederlandse vrouw?

Antwoord

Dit is waar. Op 6 april 2004 is zij veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Betrokkene beraadt zich op een eventueel Hoger Beroep.

Vraag 2-

Kunt u helderheid verschaffen omtrent de omstandigheden van dit geval? Is het waar dat een Nederlandse psycholoog heeft verklaard dat zij 'zwakbegaafd is en niet eens tot 25 kan tellen'?

Antwoord-

Mij is bekend dat betrokkene in het verleden in Nederland psychologisch is onderzocht. Gezien de gevoeligheid van deze persoonlijke informatie, acht ik het niet gepast hierover nadere mededelingen te doen.

Vraag 3-

Bent u bereid de Nederlandse ambassadeur in

Indonesië opdracht te geven deze zaak

nauwlettend te volgen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord-

De Nederlandse ambassade volgt de zaak reeds vanaf het begin nauwgezet. Alle rechtszittingen worden bijgewoond, betrokkene wordt zeer regelmatig bezocht (minimaal 1 keer per maand). Ook onderhoudt de ambassade regelmatig contact met de advocaat. De door betrokkene aangewezen contactpersoon in Nederland wordt over alle ontwikkelingen door het ministerie (schriftelijk) op de hoogte gesteld.

Vraag 4-

Bent u bereid in het geval van een veroordeling van de Nederlandse vrouw te onderhandelen met de regering van Indonesië over het onder voorwaarden uitzitten van de straf in Nederland?-

Vraag 6-

Bent u bereid op korte termijn met de regering van Indonesië de onderhandelingen te starten over het overnemen van elkaars gevangenen en de Kamer over de voortgang te informeren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vragen 4 en 6

Zoals bekend is Nederland steeds bereid verdragsrechtelijke relaties aan te gaan terzake van de overdracht van gevonniste personen met landen die wensen toe te treden tot het Raad van Europa-verdrag. Mijn ambtgenoot van Justitie en ik zijn bereid na te gaan wat de Indonesische houding in deze is.

Vraag 5-

Hoeveel Nederlandse onderdanen zitten thans in Indonesië in de gevangenis?

Antwoord-

Op dit moment zijn vijf Nederlanders gedetineerd in Indonesië. Van hen zijn twee gedetineerden tot 48 maanden gevangenisstraf veroordeeld en één tot 78 maanden. Eén gedetineerde heeft de doodstraf opgelegd gekregen maar is hiertegen in hoger beroep gegaan.

===