Gemeente Enschede

Reserves Grondbedrijf voldoende om risico?s op te kunnen vangen


Enschede, 09-04-2004

De financiële positie van het Grondbedrijf van de Gemeente Enschede heeft zich in 2003 gunstig ontwikkeld. Het grondbedrijf heeft berekend hoeveel financiële middelen zij dient te hebben om de risico's op te kunnen vangen. Risico's kunnen toenemen, toekomstige plannen kunnen financieel ongunstig uitwerken waardoor de reserves onvoldoende zouden kunnen zijn om de risico's op te kunnen vangen. Daarom is een methodiek ontwikkeld om de verhouding reserves / risico's te kunnen volgen.

Anno 2004 dient het grondbedrijf ter dekking van de risico's ? 9 miljoen aan reserves achter de hand te hebben. De vrij besteedbare reserve van het Grondbedrijf bedraagt voor 2004 ? 16,3 miljoen (positief), hetgeen voldoende is om de risico's af te kunnen dekken. Anders gezegd, er is sprake van een financieel gezond grondbedrijf. Indien het project muziekkwartier wordt meegenomen in de risicosimulatie dient er in totaal ? 12 miljoen voor het afdekken van risico's aanwezig te zijn. De vrij besteedbare reserves zijn zelfs ten opzichte van 2003 iets toegenomen. Het gevolg is dat het Grondbedrijf voldoende "vlees op de botten" heeft om toekomstige risico's adequaat te kunnen afdekken.

Binnen de gemeente Enschede is het Grondbedrijf verantwoordelijk voor de financiering van bouwplannen, grondverwerving, het tijdelijk beheer van aangekochte percelen, en de uitgifte van woningbouwkavels. Zoals elke onderneming loopt ook het Grondbedrijf risico's bij de productie en uitgifte van bouwgrond. Bij wet is bepaald dat de gemeenten in hun financiële begroting aandacht dienen te besteden aan de weerstandscapaciteit van de gemeente. Hiermee worden bedoeld de financiële mogelijkheden die er zijn om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

Het college van B en W heeft in de nota "Weerstandsvermogen Grondbedrijf" vastgelegd volgens welke systematiek het weerstandsvermogen van het Grondbedrijf wordt bepaald; in de nota "Meerjaren Perspectief Grondbedrijf" (MPG) laat het college ieder jaar zien welke uitkomst de in de nota Weerstandsvermogen vastgestelde systematiek in het betreffende jaar oplevert.

Voor 2004 is de uitkomst dat het grondbedrijf ? 16,3 miljoen aan vrij besteedbare reserves heeft en volgens een uitgevoerde risicosimulatie is er ? 9 miljoen nodig om toekomstige risico's op te kunnen vangen. Toekomstige projecten zijn hier niet in meegenomen. Continu zal bewaakt worden of de verhouding tussen de vrij besteedbare reserves en de berekende risico's in balans blijft. Naast de vaststelling van het weerstandsvermogen in 2004 biedt de nota MPG ook inzicht in de ontwikkelingen van het afgelopen jaar in de verschillende projecten (Eschmarke, Josink Es, etc.) en daarmee voor het grondbedrijf als geheel en de verwachte ontwikkelingen in de toekomst. Beide nota's zijn nu door het college ter vaststelling aan de gemeenteraad (10 mei 2004) aangeboden.

---

Gepubliceerd op 09-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar