Gemeente Gouda


PERSBERICHT

Regionale Kunststichting Gouda t.b.v. de Open Atelierdagen en de tentoonstelling "Kunstmomenten"

die van 30 maart tot en met 26 april 2004 wordt gehouden in de Stadsgalerie, Achter de Kerk 10 te Gouda. Alle kunstenaars zijn op zaterdag 17 en zondag 18 april aanwezig om de bezoekers te woord te staan.

De galerie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zondag bent u welkom van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Er is een veelkleurig palet in diversiteit aan exposerende kunstenaars die verschillende disciplines van de beeldende kunst beoefenen: Rien Potters, Marianne Meester, Maria Geschiere, Juul Versloot, Henk Groeneveld, Cor Fafiani, Anke Mensink, Margreet Holtkamp, Eka Kunst, Thea Schultz, Maria van Eyk, Loes Huis in t Veld, Maaike Feih en Birgitta Sundström Jansdotter.

Rien Potters

Heeft de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam doorlopen en heeft daar een eigenzinnige realistische stijl ontwikkeld. De technieken waarin hij zijn werken uitvoerd zijn olieverf, aquarel en ets. De stijl is consistent van vorm, vertellend en hij stelt de mens centraal. Deformistische elementen krijgen in zijn werken een expressionistische werking.

Marianne Meester

Gegevens over de werken voor deze tentoonstelling ontbreken.

Maria Geschiere

Volgde boetseer- en beeldhouw- en schilderlessen en een opleiding kunstzinnige therapie en psychosynthese Cochenille" .

Juul Versloot

Juul Versloot is een actieve bekende in de Goudse kunstwereld. Zij is professioneel kunstenaar en is daarnaast docent tekenen en schilderen deelnemer aan kunstprojecten. Juul heeft als leidraad een uitspraak van Albert Camus: " Men kan geen hoofdweg kennen zonder de zijwegen eerst te verkennen". Zij werkt vanuit de behoefte om vast te houden wat onherroepelijk verdwijnt en is geïntrigeerd door de weg die iedereen aflegt door het leven. Dat levert een bron van inspiratie. Juul maakt schilderijen in acryl en andere materialen, zij stralen betrokkenheid en kracht uit. Vooral haar "koeien" trekken de aandacht, zijn alom bekend en geliefd.

Henk Groeneveld

Zijn werk heeft al enige jaren voornamelijk het thema universum/multiversum. Dit thema wordt op verschillende wijzen in verschillende technieken uitgevoerd. Van zijn werken zijn animaties gemaakt die o.a. te zien zijn in drukkerij Plaatsmaken te Arnhem en in het Gorkums museum. Op deze tentoonstelling zijn computer-grafische werken te zien die elementen bevatten van de animaties.

Cor Fafiani

Gegevens over de werken voor deze tentoonstelling ontbreken.

Anke Mensink

Maakt de kijker vrolijk met haar schilderijen, ze zijn uitbundig en kleurrijk. Ondanks haar betrokkenheid bij maatschappelijke problemen wil zij zich focussen op de vreugde in het leven. Haar kracht ligt in het laten zien van kleur en van feest. Zwartgalligheid, ellende, confrontatie en donkere kleuren zijn naar haar visie geen garantie voor diepgang. Het leven heeft ook een positieve zijde. Gingen haar schilderijen in de afgelopen jaren over muziek, de laatste tijd bevolken swingende, dansende en soms wankele tafels gedekt en al haar doeken.

Margreet Holtkamp

Heeft haar activiteiten als docente kunstzinnige vormgeving gereduceerd om zich meer toe te concentreren op de ontwikkeling van haar persoonlijke werk. Haar stijl laat zich moeilijk plaatsen, het heeft zowel abstracte als figuratieve kenmerken (vaak dieren). De veelkleurige olie- en acrylschilderijen worden in alle mogelijke twee-dimensionale gecombineerde technieken uitgevoerd, regelmatig voorzien van een druk-collage- of tekentechniek en/of aangevuld met teksten. De omlijsting maakt daarbij deel uit van de gehele afbeelding.

Eka Kunst

exposeert monoprints van afvalmateriaal of verpakkingsmateriaal. Eka is in 1950 geboren te Emmen. Zij kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te den Haag. Haar disciplines zijn etsen, zeefdrukken, monoprints, acrylschilderijen en gemengde technieken.

De werken zijn te omschrijven als landschappelijk. Door middel van structuren ontstaan sfeerbeelden die een associatie oproepen met landschappen die geen exacte kopieën van de werkelijkheid zijn. Meestal geven zij een verbeelding van rust, verstilling en ruimte, hoewel ook het tegendeel kan ontstaan.

Bij de etsen krijgen emotie en structuur de boventoon. Bij de zeefdrukken zijn ruimte en verstillend erg bepalend. In de schilderijen zijn kleur en beweging belangrijk. De monoprints zijn gebaseerd op de vormen en de structuren van
wegwerpverpakkingsmateriaal zoals doosjes, doordrukstrips, bonbontrays e.d.

Thea Schultz

Toont op deze expositie een installatie genaamd " Story". De installatie bestaat uit verschillende onderdelen: een witte overal, een wit kinderjurkje en een houten schommel. Alle " openingen" van de kleren zijn dichtgenaaid met roodfluwelen stof. Thea vertelt hiermee een verhaal, maar laat de interpretatie graag aan de kijker over.

Maria van Eyk

heeft reeds vele malen geëxposeerd en aan projecten deelgenomen. Maria heeft als motto en inspiratiebron: " De kunstenaar moet met het hoofd kunnen voelen en met het hart kunnen denken.". Het hoofdthema in haar werken is de kringloop van leven en dood. Zij heeft o.a. zon 28 projecten tot stand gebracht, waaronder een muurschildering van 5x7,5 m voor de Vrije Academie te Den Haag, een muurschildering van 4x16 m "De Vlerk" te Rotterdam, decors voor een theatergroep en meerdere installaties. Ook heeft zij een aantal publicaties op haar naam staan, zoals het " Loeterrapport" over een beeldenroute in het Loetbos in de Krimpenerwaard. Daarnaast heeft Maria op een tiental videofilms o.a. haar performances en installaties vastgelegd.

Loes Huis in t Veld

Werkt sinds enige jaren aan een serie werken die allemaal het thema "Vliegen" tot onderwerp hebben. Zij probeert daarmee uitdrukking te geven aan het principe van vrijheid en beweging. Het draaien, opstijgen, dalen, valle, zweven, wervelen en dartelen in de lucht. De snelheid, het los zijn van de aarde, de volkomen vrijheid van beweging, het overwinnen van de zwaartekracht. In haar fotografie verdiept zij zich verder in het thema en toont hoe kwetsbaar, teer, fragiel en weerloos vogels zijn. Loes laat hele vogels, maar ook delen daarvan zien, zuiver, maar soms ook vervreemdend. Soms bewerkt zij de fotos met verf en lak om zo onschuld, humor, afschuw of kitsch te accentueren.

Maaike Feih

Naast de 2- dimensionale grafische technieken, lithografie en etsen, houdt zij zich sinds een paar jaar met beeldhouwen bezig. Maaike toont haar 3dimensionale werken in steen voor het eerst in de stadsgalerie.

Steen, onvoorspelbaar weerbarstig, onverwacht kleurrijk, zelf de richting aangevend tot de uiteindelijke vorm is bereikt, tot het zijn karakter uitstraalt dat de beeldhouwer voor ogen heeft gehad.

De beelden van Maaike zijn gehouwen uit hardere en zachtere steensoorten. Het werk komt vanuit de ruwe vorm vrij direct tot stand. Het idee vindt tijdens het hakken in de steen zijn vorm, zodra er een stuk wegbreekt van de steen, vindt er een vernieuwing van ontwerp en vorm plaats. Met de aanzet van beweging en het maken van een doorkijk, wil zij de massieve steen de luchtigheid van het ontstaan teruggeven. Haar beelden zijn zowel abstracte als figuratieve weergaven van haar realiteit, één waarin de beschouwer zijn of haar eigen fantasieën op los kan laten.

Birgitta Sundström Jansdotter

Genoot haar opleiding in Zweden. Zij startte met een technische opleiding, volgde daarna de richtingen textiel, vormgeving, schilderen, beeldhouwen en eindigde als kunstpedagoge voordat zij zich volledig in haar eigen atelier ging toeleggen op schilderijen en keramiek. Menselijke expressie staat centraal in haar werk. Zij geeft in keramiek zeer karakteristieke figuren vorm, die menselijke emotie laten zien. Een apart volkje waarvan op deze aardbodem geen gelijke te vinden is. Deze specifieke eigen stijl maakt haar figuren wel heel herkenbaar.