Gemeente Amsterdam

Breitners Amsterdam

9 april tot en met 5 september 2004

5 april 2004 - Johanneke Helmers

Het Amsterdams Historisch Museum opent in het voorjaar de tentoonstelling Breitners Amsterdam. Zowel schilderijen als foto's van George Hendrik Breitner(1857-1923), de schilder van de stad Amsterdam bij uitstek. De bijzondere samenstelling en opbouw van de tentoonstelling levert een indrukwekkend beeld op van Amsterdam rond 1900. In Breitners Amsterdam maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van de stad. Maar vooral zullen liefhebbers, bewoners en bezoekers van Amsterdam aan de hand van bekende plekken de stad uit een recent verleden herkennen.

Breitners Amsterdam, herkenning van het verleden

Breitner

In de tentoonstelling is de fascinatie van Breitner voor de stad zichtbaar in zijn schilderijen en foto´s. De bezoeker wordt meegenomen naar het verleden en maakt kennis met Amsterdam rond 1900. Zo ervaart hij de onrust en beweging van het leven in de stad zoals Breitner die heeft vastgelegd.

Bekende plekken

De werken van Breitner zijn voornamelijk gegroepeerd rond bekende plekken in de stad: de Dam, het Rokin, de Kalverstraat, de Brouwersgracht, de Lauriergracht en de Teertuinen. Maar ook bouwwerkzaamheden, stadsdoorbraken en de mensen in de stad zelf komen aan bod. Straatmeubilair, filmbeelden en straatgeluiden van lopende figuren, karren die door paarden worden voortgetrokken of trams die op de schilderijen voorkomen, versterken de beelden. Voor de totale herkenning worden ook foto's uit het heden getoond, genomen op de plaatsen waar Breitner zijn Amsterdamse wereld observeerde en vastlegde. Op een tussenverdieping kan men zich wanen in het atelier van Breitner, waar studies, schetsen en foto's van hem te zien zijn.

George Hendrik Breitner (1857-1923)

Het Amsterdam van Breitner was een stad vol maatschappelijke en culturele veranderingen. Hij trof hier een kring van gelijkgestemden, waaronder jonge schrijvers en schilders van Tachtig. Daarnaast ontdekte hij in Amsterdam een voor hem nieuw medium om uitdrukking te geven aan wat hij zag: de fotografie. Aanvankelijk dienden de foto's als hulpmiddelen voor zijn schilderijen. Uiteindelijk ontstonden foto's en schilderijen naast en met elkaar. Zij vormen als zodanig Breitners gehele oeuvre.

Breitner en Amsterdam

De beweging in en verandering van de stad Amsterdam fascineerde Breitner. De stad die halverwege de negentiende eeuw nog 224.000 inwoners telde, moest veertig jaar later, toen Breitner er kwam wonen, aan meer dan het dubbele aantal mensen onderdak bieden. Amsterdam zinderde van activiteit. Nieuwe woonwijken werden gebouwd aan de rand van de stad en in de binnenstad werden oude panden afgebroken om plaats te maken voor grote prestigieuze gebouwen. In dat Amsterdam - dat brandpunt van dynamische beweging door economische vooruitgang, explosieve stadsuitbreiding en culturele veranderingen - wilde Breitner zijn. Breitner zocht in Amsterdam de unieke combinatie van een schilderachtige oude stad met de bruisende dynamiek van de vooruitgang.

© Gemeente Amsterdam