Zeolife lost groot probleem pluimveesector op
Nat strooisel is een bekend probleem bij vleeskuikens. Zeolife levert een bijzonder eenvoudige maar een evenzo revolutionaire oplossingDROGEHAM, 20040408 -- De pluimvee sector ligt de laatste jaren sterk onder de loep vanwege de grootschalige ruimingen. De problemen zijn nog steeds aan de orde van de dag. Zeolife uit Drogeham ronde deze week met positief resultaat een test af bij een grote pluimveehouderij in het zuiden des lands. Inmiddels gaat de tweede fase van start met een test bij een vleeskuiken bedrijf. De bevindingen zijn uitzonderlijk! Voor Zeolife vormen ze de bekroning op een reeds voorspelde uitslag. Droge stallen!
Zijn droge stallen nu zo belangrijk, zult u zich afvragen. Te veel vocht in de stallen kan een hoop ellende veroorzaken. Naar aanleiding van de dioxine crisis kwam het gebruik van dierlijke producten in de veevoedersector sterk ter discussie te staan. Daarnaast is er in Europa een strengere wetgeving op het gebruik van antibiotica in veevoeders ingevoerd, waardoor het gebruik van een aantal antibiotica als groeibevorderaar in het veevoeder is verboden. Vleeskuikens nemen nu veel meer water op dan vroeger, wat leidt tot vochtiger strooisel.
De sector lijkt de oplossing te zoeken in een lagere stal bezetting. Zeolife komt nu met een revolutionaire maar toch zo eenvoudige oplossing.
Zeolife is importeur van één van het vijftigtal natuurlijke varianten van het natuurproduct zeoliet. Zeolieten hebben als eigenschap dat ze heel veel vocht absorberen en ondermeer ammoniak binden. Omdat het zeoliet van Zeolife van de hoogste zuiverheid is en omdat het goedgekeurd is als voedingssupplement, ontstond het idee dit product in grovere korrel als bodemmateriaal in te zetten. Een wereld vondst! Zeoliet droogt de stallen en bindt ammoniak.
De investering van zeoliet ten opzichte van huidige toegepaste strooisels verdient zich dubbel en dwars terug op het moment dat het vocht verdwijnt. Er is veel minder afkeur op de vleeskuikens en de ontlasting van de kippen wordt minder dun. Dit laatste is een gevolg van het feit dat de kippen het zeoliet met een gerust hard kunnen eten. De stallen worden niet alleen droger. De ammoniaklucht reduceert aanzienlijk. Dit effect is positief en draagt bij in de gezondheid en de groei van de vleeskuikens. Er hoeft dus niet worden gekeken naar een lagere bezetting per stal.
Wat zijn zeolieten? Onder helse omstandigheden ontstaat af en toe iets moois. In de hitte, druk en gifdamp van een vulkaan komen vaak fraaie kristalgroepen voor. Met sommige kristallen is iets vreemds aan de hand. De vulkanische dampen lijken het materiaal zo luchtig opgeklopt te hebben dat er een fijn stelsel van kanaaltjes in ontstaat.
In werkelijkheid ontstaan de kanaaltjes door de aanwezigheid van ionen of organische stoffen. De mineraloog Axel Fredrik Cronstedt ontdekte in 1756 dat de kristallen na verhitting water afgeven. Hij gaf het mineraal daarom de naam 'zeoliet', de bruisende steen. Anderhalve eeuw later merkten onderzoekers dat materiaal bepaalde chemische reacties kon versnellen. Sindsdien wordt zeoliet gebruikt voor waterontharding, het zuiveren van vloeistoffen, bij het kraken van aardolie en nog vele ander toepassingen.
Zeolife brengt de natuurlijke variant Clinoptiloliet op de markt. De werking van Clinoptiloliet is als volgt samen te vatten: het rekt de spijsvertering, waardoor de opname beter wordt en de ontlasting dikker. Daarnaast is er een ontgiftende werking. Onderzoeken laten zien dat er minder sterfte optreedt bij dieren die zijn bij gevoed met een percentage Clinoptiloliet. Zo wordt een voedingssupplement ingezet als ideale bodembedekker en benut het eigenlijk meerdere functies.
Ingezonden persbericht