Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 20 april 2004

Regionaal waterbeheer
De Raad voor de financiële verhoudingen ziet in het kabinetsstandpunt van februari 2004 over het regionale waterbeheer voldoende aanleiding te adviseren. Dat heeft de Raad in zijn vergadering van 8 april 2004 besloten. Het onderwerp staat overigens ook op het werkprogramma 2004 van de Raad. De te treffen maatregelen in het kader van het regionale waterbeheer vergen de komende twaalf jaren miljardeninvesteringen. De omvang van deze operatie dringt volgens de Raad nog onvoldoende bij de burgers door. Het financiële systeem van heffingen moet voor de burgers straks duidelijk en niet te ingewikkeld zijn, vindt de Raad. Het Rijk wil onder meer de huidige drie heffingen van de waterschappen voor waterkering, waterkwaliteit en waterkwantiteit op laten gaan in één watersysteemheffing. Deze heffing wordt op profijt en gedeeltelijk op solidariteit gebaseerd. De Rfv zal de discussie over dit standpunt aangaan, want de kosten stijgen dusdanig dat de verschillen in lasten voor de burger tussen de regio's erg groot kunnen worden. De vraag is dan of er een moment komt waarop verevening van lasten en baten weer raadzaam is. Een ander aspect dat de Raad in zijn advies wil betrekken is het voorstel van het kabinet om de waterketen (van drinkwatervoorziening tot afvoer van afvalwater) en het watersysteem (oppervlakte- en grondwater) financieel te ontvlechten.

Europa
De Rfv heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de financiële gevolgen van Europese wet- en regelgeving voor decentrale overheden. Over de voorlopige bevindingen heeft de Raad opiniërend gesproken. Zo is de vraag aan de orde geweest of gemeenten al dan niet gecompenseerd moeten worden voor de kosten die gemaakt gaan worden voor het 'Europaproof' maken van organisatie en bestuur. Gemeenten dragen een eigen verantwoordelijkheid voor toepassing van Europese regelgeving. In het jaarrapport dat eind mei verschijnt, zullen de resultaten en de bevindingen van de Raad worden gepresenteerd.

Doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen De Raad heeft advies uitgebracht over de wijziging Interim-Besluit doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen. Een brede doeluitkering sluit ook aan bij de primaire verantwoordelijkheid van de gemeenten voor rampenbestrijding en de systeemverantwoordelijkheid van het rijk. De Raad gaat er van uit dat bij de concretisering van de veiligheidsregio's de doeluitkering zal worden aangepast aan het principiële uitgangspunt dat de verplichte taken rechtstreeks door het rijk aan de regio's vergoed worden. Verder dringt de Raad er op aan de risico's nader te analyseren en te vertalen in gewenste operationele prestaties om te bezien of de verdeling verder verfijnt dient te worden voor kostenrelevante factoren. Het advies is vanaf deze site te downloaden.

Jaarverslag 2003
De Raad heeft het jaarverslag 2003 vastgesteld. Het is hier te downloaden. Het zal ook integraal worden opgenomen in het Jaarrapport dat eind mei zal verschijnen.

Lid Rfv
Op eigen verzoek is aan mevrouw D.IJ.W. de Graaf-Nauta per 1 maart ontslag verleend als lid voor de Raad voor de financiële verhoudingen. Mevrouw De Graaf-Nauta was vanaf de oprichting van de Rfv in 1997 lid van de Raad.

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen. Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Recente verschenen adviezen:

Artikel-12 aanvraag van de gemeente Simpelveld In het kader van het grotestedenbeleid:

Financieringssystematiek van het grotestedenbeleid deel III

Brede doeluitkering voor Sociaal, Veiligheid en Inburgering voor het grotestedenbeleid

Brede doeluitkering Fysiek (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing)

Brede doeluitkering Economie van het grotestedenbeleid
---